Politiek
KRO-NCRV

'Trump, een onderschatte idioot met een ongelofelijk goed politiek instinct'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Trump, een onderschatte idioot met een ongelofelijk goed politiek instinct'

"Ik verwacht een effectievere en competentere Trump, die een goede kans maakt de Amerikaanse verkiezingen dit jaar te winnen", zegt Bastiaan van Apeldoorn, hoogleraar Geopolitiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam bij Spraakmakers.

"Trump wordt flink onderschat", stelt Van Apeldoorn. Hij komt over als een idioot die niets weet en niets leest, maar hij heeft een ongelofelijk goed politiek instinct, en hij maakt een connectie met het publiek." De hoogleraar zegt dat Trump in 2016 geen competente mensen om zich heen had, maar gelooft dat dit nu anders is. "Ik denk dat - als hij in november opnieuw gekozen zou worden - er vanaf Dag 1 mensen klaarstaan die hij nu al om zich verzamelt en die hij vertrouwt. Die zal hij in zijn regering plaatsen."

Op de vraag wat er op de eerste dag van een presidentschap van Trump zou gebeuren antwoordt Van Apeldoorn: "Trump zei zelf: 'Ik zal geen dictator worden, behalve op die eerste dag.' Hij zou direct allerlei decreten uitvoeren, waarmee hij het congres kan omzeilen." Van Apeldoorn waarschuwt dat Trump afgelopen periode alleen maar geradicaliseerd is. "Hij heeft een lijst van namen van mensen op wie hij wraak wil nemen. Trump in het Witte Huis zou volgens hem voor een grotere geopolitieke instabiliteit zorgen dan wanneer de zittende president Biden zou worden herkozen.

'Impopulariteit Biden neemt toe'

De hoogleraar onderstreept tegelijkertijd dat Bidens impopulariteit snel toeneemt. Hiervoor noemt hij twee belangrijke redenen. "Biden komt steeds minder competent over. Ondanks dat hij niet zoveel ouder is dan Trump, heeft iedereen het over Bidens leeftijd. Hij komt - en dat vind ik zelf eerlijk gezegd ook - een stuk ouder over, en dat kleeft in toenemende mate aan hem."

Ook benoemt Van Apeldoorn de groeiende onvrede over Biden, binnen zijn eigen democratische partij. "Hij heeft last van zijn steun aan Israël in de oorlog in Gaza. Dat is niet populair bij zijn achterban, zeker niet bij veel jongeren, die helemaal niet achter Bidens Israël-beleid staan."

Van Apeldoorn eindigt met: "Ik wil niet zeggen dat Biden geen kans heeft op herverkiezing, maar Trump maakt een grote kans om te winnen, terwijl er ook nog eens vier rechtszaken tegen hem lopen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie