Politiek
BNNVARA

Ondermijnt Rutte IV de positie van het parlement?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondermijnt Rutte IV de positie van het parlement?

Volgende week kruist Rutte IV voor het eerste de degens met de oppositie in de Tweede Kamer. Deze week klonk er al kritiek op hun plannen, en een waarschuwing van de Algemene Rekenkamer: het kabinet stopt miljarden in fondsen maar heeft het parlement daar dan nog wel voldoende toezicht op? Arno Visser, president van de Algemene rekenkamer, schoof aan in De Nieuws BV om zijn waarschuwing toe te lichten.

Video niet beschikbaar

Een forse waarschuwing van de Algemene Rekenkamer deze week over de plannen van Rutte IV. Het nieuwe kabinet wil namelijk tientallen miljarden opzij zetten in speciale fondsen om bijvoorbeeld problemen op de woningmarkt, met stikstof, en met het klimaat op te lossen.

Door zo'n fonds kan het zijn dat het parlement te weinig te zeggen heeft over hoe dat geld wordt besteed, waarschuwt Visser. "Het punt is dat wij niet tegen fondsen zijn. Punt. Het gaat erom hoe je zo'n fonds vormgeeft", aldus Visser.

'Democratisch ongewenst'

De Algemene Rekenkamer noemt het 'in democratisch opzicht ongewenst' als belastinggeld zich daardoor onttrekt "aan het budgetrecht van de Staten-Generaal (het parlement)." Kortom: het parlement moet wel zijn zeggenschap behouden over de besteding van het fondsengeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Steeds dezelfde fouten

Het kabinet wil ook breken met fouten uit het verleden. Hoe moeilijk dat is, beschreef Visser eerder in een stuk voor EW Magazine. Hij constateerde dat de overheid vaak dezelfde fouten steeds opnieuw blijft maken.

"Je moet bij ieder onderwerp kijken wat is een realistische termijn om iets te halen. Dit kabinet ook. Als ze hoge doelstellingen hebben op het gebied van de woningnood (...), denk niet dat je alles in drie jaar op kunt lossen en kunt regelen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie