Politiek
WNL

Oud-minister Ank Bijleveld uit zorgen over omstredenheid ministers: 'Gaat ten koste van ons aanzien'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Ank Bijleveld uit zorgen over omstredenheid ministers: 'Gaat ten koste van ons aanzien'

Oud-minister Ank Bijleveld vindt de omstredenheid van PVV-Tweede Kamerlid Marjolein Faber een ingewikkelde kwestie. "Het gaat ten koste van ons aanzien als ministers voortdurend omstreden zijn", zegt ze in het radioprogramma Sven op 1.

Faber werd donderdag, na het intrekken van de kandidatuur van haar partijgenoot Gidi Markuszower als minister van Asiel en Migratie en vicepremier, voorgedragen door PVV-leider Geert Wilders. Markuszower werd opzij gezet vanwege de uitkomst van een AIVD-onderzoek. Faber was tot de Tweede Kamerverkiezingen in november vorig jaar fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer.

Zorgen bij Yeşilgöz

"Ik kan me er wat bij voorstellen", doelt Bijleveld op de uitspraak van VVD-leider Dilan Yeşilgöz over Faber vrijdagochtend. Yeşilgöz uitte haar zorgen over Fabers kandidaatstelling. "Ze is niet onomstreden", zei ze voor de ministerraad.

Haar zorgen heeft ze bij Wilders aangegeven. Yeşilgöz vraagt zich af of eerdere "felle uitspraken en de toon" van Faber "matchen bij het ambt". Bijleveld sluit zich daarbij aan: "Het is belangrijk dat daar goed naar gekeken wordt, dus ik begrijp wat er gebeurt."

'Ongebruikelijke stap'

Volgens Bijleveld is het nu al publiekelijk naar voren schuiven van Faber door Wilders een ongebruikelijke stap. "De partij gaat normaal gesproken over zijn of haar eigen kandidaten die worden voorgedragen. Hier is afgesproken dat ze zouden kijken dat beoogd ministers niet van elkaars partij waren. Dan is dit ongebruikelijk", doelt ze op de uitspraak dat tijdens de portefeuilleverdeling, ook buiten de coalitiepartijen gekeken wordt.

De geloofwaardigheid van het aanstaande kabinet staat wat Bijleveld betreft niet op het spel, maar "hoe meer omstreden het wordt, hoe lastiger". Volgens de oud-minister moeten we het aanstaande kabinet Schoof beoordelen op de daden. "Het is geen droomstart, maar uiteindelijk moeten we ze op hun daden beoordelen. Daar is ons systeem op gebaseerd."

Ank Bijleveld (oud-minister) uit zorgen over omstredenheid ministers: 'Gaat ten koste van ons aanzien' (14 juni 2024) - Sven op 1

Veelbesproken tweet

Faber kwam de afgelopen jaren meerdere keren in het nieuws, waaronder door een veelbesproken tweet in 2019. Volgens haar had de dader van een steekpartij in Groningen een Noord-Afrikaans uiterlijk met een sterke afkeer voor bier. Volgens Faber kwam deze informatie "van een betrouwbare bron". Haar tweet kwam echter totaal niet overeen met verklaringen van ooggetuigen. Ze bleef volhouden dat haar tweet wel klopte.

Ook in 2015 kwam Faber in opspraak, omdat ze met PVV-fractiegeld het bedrijf van haar zoon had betaald voor het beheren van de website van PVV Gelderland. Na onderzoek bleek dat haar zoon ook de website voor de PVV-fractie in de Eerste Kamer had gemaakt. Ook deze kwestie had geen gevolgen voor Faber.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie