Politiek
NOSNTR

Oud-minister Van Boxtel: Corona maakt vraag over aftreden lastig

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Van Boxtel: Corona maakt vraag over aftreden lastig

Gaat het kabinet vallen, of niet? Dat is de grote vraag die uiterlijk morgen beantwoord wordt. Het kabinet ligt onder vuur vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire. Die druk is vandaag alleen nog maar toegenomen, vanwege het terugtreden van Lodewijk Asscher als lijstrekker van de PvdA. Hij was in het vorige kabinet verantwoordelijk voor de toeslagen.

Video niet beschikbaar

"Het rapport van de Kamer Ongekend Onrecht legt toch wel vrij r├╝cksichtslos de vinger op het falen van het hele politieke systeem", zegt oud-minister Roger van Boxtel. Hij was onderdeel van het kabinet Kok II, dat in 2002 zijn ontslag indiende na aanleiding van een rapport over de rol die Dutchbat speelde bij de val van Srebrenica. "En ik kan me voorstellen dat het kabinet daar zwaarwegend over gaat praten met elkaar."

Het kabinet Kok II haalde net niet de eindstreep. Een paar weken voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 viel het. Dat lot zou het huidige kabinet ook kunnen treffen, met de verkiezingen in maart in het vooruitzicht.

Corona

Maar in de huidige coronapandemie is de keuze om af te treden extra lastig. "Ofwel je zegt: 'Ik doe het niet', maar dan doe je misschien geen recht aan het toeslagenrapport. Als je zegt: 'We doen het wel', dan moet de premier zich zeker gesteld hebben van een soort van onvoorwaardelijke steun van de Kamer om alles te doen om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden."

"Wat echte een verschil is met toen," in 2002, "is dat wij de afweging konden maken toen het alleen maar ging over Srebrenica. We hadden daar een lange aanloop voor, net als Rutte nu."

'Soort van oorlogssituatie'

Van Boxtel wil "geen finalekeuze" maken over de vraag of wat hem betreft het kabinet moet opstappen. "Zo'n gebaar zou op zichzelf kunnen passen, maar bij Srebrenica stond dat eigenlijk op zich en konden we dat doen. Maar bij deze situatie, soort van oorlogssituatie, denk ik dat je wel een kabinet moet hebben die met gezag kan opereren."

boxtel+val

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie