Politiek

Lijsttrekker FvD in Europa: 'Als mannenbroeders praten over samenwerking met CU'
KRO-NCRV

foto: Tom Veldhuijzenfoto: Tom Veldhuijzen
  1. Nieuwschevron right
  2. Lijsttrekker FvD in Europa: 'Als mannenbroeders praten over samenwerking met CU'

"De ChristenUnie wil ons niet, ik wil de ChristenUnie wel", zegt lijsttrekker van Forum voor Democratie in Europa, Derk Jan Eppink, over een samenwerking met Forum in het Europees Parlement. "We zullen als mannenbroeders daarover spreken. Ik reik hun als Christen de hand", stelt Eppink in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Als de nieuwkomer bij de Europese Verkiezingen FvD zijn debuut maakt in het Europees Parlement, willen ze zich aansluiten bij de Europese Conservatieven en Hervormers (EHC), waar ook de Europese fracties van de ChristenUnie en SGP deel van uitmaken.

"De Europese Unie is niet te hervormen", vindt Eppink. "Ik wil een oppositie opbouwen in het Europees Parlement. Een andere stem moet nu gehoord worden." Hij wil dat landen op tal van gebieden samenwerken, en de interne markt behouden, "maar niet via het centralistische bestuur in Brussel".

FvD wil tóch referendum over Nexit

Hoewel 82 procent van de Nederlanders tegen een Nexit, wil Forum hier toch een referendum over houden. Hij geeft toe, "dat zal niet morgen gebeuren", al is het maar omdat een bindend referendum in Nederland niet langer bestaat, "maar de vraag moet gesteld worden. Ik denk dat ook tachtig procent van de burgers tegen een transferunie is. We staan op de menukaart, zuidelijke landen komen nu al geld tekort."

Quote

Nederland wordt een pinautomaat, en de codes komen te liggen in Rome en Parijs. Willen de burgers dat?

Derk Jan Eppink

Geen Europees Leger

FvD wil geen Europees leger, waar coalitiepartij D66 heel erg voor pleit. "We hebben de NAVO al", zegt Eppink. "De militaire macht van de Verenigde Staten is onvervangbaar. Trump zet de zaak nu onder druk, maar zal niet uit de NAVO stappen. Ik vrees niet voor haar voortbestaan."

Ster advertentie
Ster advertentie