Politiek
NOSNTR

Waarom Sjaak op Republikein DeSantis zal stemmen: 'Economie op gang gehouden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Sjaak op Republikein DeSantis zal stemmen: 'Economie op gang gehouden'

Gouverneur Ron DeSantis van Florida heeft zich kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar. Goed nieuws voor Nederlander Sjaak van Dam. Hij woont al twintig jaar in Boca Raton in Florida en is groot fan van DeSantis. Nieuws en Co sprak met hem.

Video niet beschikbaar

"DeSantis heeft de hele coronacrisis in Florida goed aangepakt", zegt Van Dam. "Florida is erg afhankelijk van het toerisme. Hij heeft niet de hele staat dichtgegooid. Hij heeft de economie op gang gehouden."

'DeSantis is doordachter'

"Er zitten nogal wat haken en ogen aan Trump. DeSantis vind ik een veel betere kandidaat. Ik heb kennissen die hard-line Trump zijn, maar over het algemeen is Ron DeSantis uitermate populair in Florida", weet Van Dam.

"Op een aantal punten zijn er overeenkomsten met Trump, maar DeSantis is makkelijker. Laat ik het zo zeggen. Trump zegt dingen die gewoon niet waar zijn, DeSantis is doordachter."

'Kan nog een uitdaging worden'

"Ik sta niet achter al zijn ideeën. Dat is een uitdaging in de Amerikaanse politiek, je hebt in principe maar twee keuzes. In Nederland heb je meerdere partijen die bij je kunnen passen. DeSantis gaat soms te ver, maar in hoofdlijnen ben ik het wel met hem eens."

"Voor mij wint DeSantis van Trump, maar voor de hele Verenigde Staten kan het nog een uitdaging worden", aldus Van Dam. "Ik stem Republikeins waar het kan, maar ik stem niet op Trump."

nc desantis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie