Politiek
NOS

Avondklok: stemmen in de Eerste Kamer en hoger beroep in Den Haag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Avondklok: stemmen in de Eerste Kamer en hoger beroep in Den Haag

De avondklok wacht een cruciale dag. Het gerechtshof behandelt het hoger beroep dat door het demissionaire kabinet is aangetekend in de zaak over het per direct intrekken van de coronamaatregel. Daarnaast stemt de Eerste Kamer over de avondklokspoedwet die gisteren een meerderheid kreeg in de Tweede Kamer. Politiek verslaggever Wilco Boom licht toe in NOS Radio 1 Journaal.

"We gaan ervan uit dat de spoedwet het gaat redden in de Eerste Kamer," zegt Boom. Al ging de Tweede Kamer gister niet zomaar akkoord. "Er was gister veel kritiek over het verloren kort geding en de juridische basis."

Rond 10.00 uur begint bij het gerechtshof in Den Haag het hoger beroep in de avondklokzaak. Het is het vervolg op een chaotische dinsdag, waarop de voorzieningenrechter in een kort geding oordeelde dat de avondklok meteen opgeheven moest worden. In de roerige uren daarna dwong de Staat via een spoedappèl af om de maatregel in ieder geval tot de uitspraak in het hoger beroep in stand te houden.

Hoger beroep

Vandaag wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Net als dinsdag bij het spoedappèl is Marie-Anne Tan-de Sonnaville voorzitter van het hof in de zaak. De raadsheer werd toen na een rommelig begin van de zitting gewraakt door actiegroep Viruswaarheid, omdat ze vooringenomen zou zijn. Dat wrakingsverzoek werd afgewezen.

De Staat krijgt vandaag als eerste het woord, als partij die in hoger beroep is gegaan. Verschil met de zaak van dinsdag is dat er nu drie rechters naar de zaak kijken, in plaats van één. Het gerechtshof zal vermoedelijk relatief snel tot een uitspraak komen, om de onzekerheid rond de avondklok weg te nemen.

Maar zeker is dat niet, zegt Nienke de Waele van de Raad voor Rechtspraak. "Er wordt zorgvuldig naar de zaak gekeken. Maar er zal wel geprobeerd worden om het niet te lang te laten duren, want het is een belangrijke zaak voor alle burgers."

avondklok vandaag

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie