Politiek
EO

Ingrid Thijssen (VNO-NCW): stikstofuitspraak is 'bom onder Nederland'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ingrid Thijssen (VNO-NCW): stikstofuitspraak is 'bom onder Nederland'

VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen reageert verslagen op de stikstofuitspraak die vandaag werd gedaan door de Raad van State. "Het is een groot drama", zegt ze in Geld of je Leven. "Ik zou bijna willen zeggen: een bom onder Nederland. Het land komt helemaal stil te staan."

Door de uitspraak krijgt de bouw geen vrijstelling meer in het terugdringen van de stikstofuitstoot. De bouw van onder andere woningen wordt hiermee vertraagd, zegt Thijssen. Dat is desastreus voor heel veel burgers, vreest de ondernemersvoorvouw. "Woningen is het onderwerp waar een groot deel van de ellende in de maatschappij vandaan komt."

Thijssen wil dat er snel een oplossing komt: piekbelasters uitkopen bijvoorbeeld, maar ook slimmer gebruik maken van stikstofexperts en het versnellen van emissieloos bouwen.


Overheid moet bijspringen

Ook de organisatie Bouwend Nederland baalt. "We schatten nu in dat 50 procent van de voorgenomen woningen opnieuw beoordeeld moeten worden. Dat duurt 3 tot 6 maanden. Dan moet het ook nog door gemeentes in vergunningen worden omgezet en daar blinken we in Nederland ook niet echt in uit", zegt bestuurslid Joep Rats.

Rats hoopt dat de overheid financieel zal bijspringen om de bouw zo snel mogelijk te elektrificeren. "We moeten die transitie versnellen, maar dat is heel duur. Op lange termijn kunnen bedrijven dat wel betalen, maar op korte termijn niet", zegt hij.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot wijst erop dat het kabinet 500 miljoen euro investeert. "Laat ze dat eerst maar uitgeven en zorgen dat de elektrificatie van die bouw echt gaat plaatsvinden. Ga gewoon aan de slag!" zegt hij.

'Bom is al lang afgegaan'

In Geld of je Leven was ook de andere kant te horen. Ecoloog Arnoud van den Burg vindt dat de 'bom onder Nederland' van Ingrid Thijssen "al lang is afgegaan", maar dan op het vlak van biodiversiteit. "Dat de Raad van State nu zegt: 'Dit kan niet langer zo', dat vind ik eigenlijk heel logisch."

Volgens Van den Burg hebben we als maatschappij veel te lang toegestaan dat de natuurkwaliteit heel sterk achteruit is gegaan. "Er zit een enorm probleem in de bodem."

Raad van State komt met nieuwe uitspraak: wat zijn de gevolgen voor de bouwsector?

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie