Politiek
NOS

Edson Olf: 'Bij1 schuwt geen controversiële standpunten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Edson Olf: 'Bij1 schuwt geen controversiële standpunten'

Van alle nieuwe lijsttrekkers is Edson Olf van Bij1 misschien wel de meest onbekende, maar dat ziet hij niet als een nadeel. In tegendeel. "Ik vind dat een voordeel", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen zijn heel nieuwsgierig en dat is goed, want dan gaan ze vragen stellen. Ze zijn nieuwsgierig wat de partij gaat brengen en waar ik en Bij1 voorstaan. Daarbij opereer ik graag vanuit de luwte; de underdogpositie. Dat bevalt me heel goed!"

Olf is de eerste lijsttrekker die in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen te gast is in het NOS Radio 1 Journaal. Dat hij als vrij onbekende lijsttrekker de spits mag afbijten is 'extra spannend'. "Mensen zijn benieuwd naar wie ik ben en waar ik voor sta." En vooral ook: waar wijken zijn standpunten af van voorganger Sylvana Simons? "Ik ben nog geen afwijkende standpunten tegenkomen", vertelt Olf. "Ik verwacht geen boos telefoontje van Sylvana met 'wat flik je ons nou?'", zegt hij lachend.

Grote schoenen

Hoe het is om iemand als Simons op te volgen? "Het zijn letterlijk kleine schoenen, maar figuurlijk hele grote schoenen om te vullen. Sylvana is een legende voor mij, ik kijk heel erg naar haar op. Ze heeft het fantastisch gedaan. Wat ze allemaal wel niet heeft opgegeven en heeft gedaan om een beweging als Bij1 op touw te brengen, ik vind dat bewonderingswaardig. Het standpunt van Bij1 is dat het niet om e persoon, maar de boodschap moet gaan - en die is heel duidelijk. Ik ben slechts een vehicle om het geluid van Bij1 te verkondigen. Maar ik voel wel de druk of ik het net zo goed ga doen als Sylvana. Ik ga niet proberen Sylvana te zijn. Ik ga het verhaal van B1 te verkondigen en hopelijk is dat genoeg om in de kamer te blijven of te groeien."

Simons is een politicus die harde woorden niet schuwt. "Het moet soms schuren om tot iets moois te komen, wrijving maakt glans", reageert Olf. Bij1 schuwt geen controversiële standpunten, zoals Israël/Palestina of zoals in het racisme/discriminatie-debat. Dat blijven we doen, maar dan met een ander gezicht."

Onrecht

De partij laat duidelijk merken achter de Palestijnen te staan. "Daar hebben we een heel duidelijk standpunt ingenomen, als een van de weinige partijen. De verschrikking gaat me aan het hart. De beelden van het ziekenhuis dat ontruimd moest worden en de beschoten ambulances... ik werd daar heel emotioneel van. Het leed dat ze ervaren is onbeschrijfelijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op 7 oktober - de dag dat Hamas veel Israëliërs vermoordde en kidnapte - schreef Olf op X over de kolonisatie, verdrijving, moord en apartheid die 'aanleiding zijn voor het conflict' in Gaza. Dat leidde tot veel boze reacties. "Die reacties had ik ook al verwacht", vertelt Olf. "Wat wij als partij doen en wat ik wilde doen, was aandacht vragen voor de jarenlange bezetting en onderdrukking van Palestijnen. Zoals VN-baas António Guterres al zei: wat Hamas heeft gedaan ontstaat niet in een vacuüm. We moeten oog hebben voor wat de Palestijnen al meer dan 75 jaar doorstaan. In zo'n situatie krijg je dit soort geweld."

"Ik zeg niet dat ik het daarmee goedkeur - wij betreuren alle leed van alle mensen - maar we moeten daarnaar kijken. Als we mensen laten leven in onrecht, komen ze in verzet. Als mensen worden onderdrukt, ontstaat er geweld. Als Nederland moeten we zorgen voor een rechtvaardige wereld, zodat er geen geweld ontstaat."

Polarisatie

Door het conflict in Gaza neemt de polarisatie in Nederland toe, iets wat ook Bij1 ziet. "Dat komt de discussie niet altijd ten goede, maar we zien soms dat je zonder polarisatie geen verschil maakt. Dat er dan geen aandacht is voor onderwerpen die wel heel belangrijk zijn. Neem zwarte piet. Dat we daar eindelijk vanaf zijn; zonder polarisatie waren we niet op dit punt gekomen. Polarisatie is niet altijd iets slechts, maar het moet ons niet uit elkaar drijven. Het moet ons dichter naar elkaar brengen, zodat we tot een betere oplossing kunnen komen; een mooiere samenleving."

Lijsttrekker

Ster advertentie
Ster advertentie