Politiek
NOS

Gelderland Gewoon Doen: 'Motto kan tegen je werken als je niks gedaan krijgt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gelderland Gewoon Doen: 'Motto kan tegen je werken als je niks gedaan krijgt'

'Met Zeeland, voor Zeeland', dat is het motto van het Zeeuwse coalitieakkoord. Eerder presenteerde Gelderland een akkoord met de titel: 'Gewoon Doen'. In andere provincies zagen we tot nu toe de volgende voorbij komen: 'Krachtig Zuid Holland', en 'Elke Limburger Telt!' - met een uitroepteken. En was er nog de langste, die van Flevoland: 'Toekomst voor het nieuwe land: van, voor en door Flevolanders'. Communicatiewetenschapper Bert Bakker van de Universiteit van Amsterdam, vertelt over de motto's in Met het Oog op Morgen.

Wat maakt nou een goede provinciale slogan ?

Video niet beschikbaar

"Als je kijkt naar een motto als 'Gewoon Doen', als je dan ook echt dingen voor elkaar kijkt, dan begint het misschien te leven", aldus Bakker. "Maar als je vervolgens niks gedaan krijgt dan gaat een motto je misschien ook wel tegenwerken."

Kracht bij zetten

"We doen er een beetje lacherig over misschien, maar het is voor de provincies best lastig om duidelijk uit te stralen wat ze nu precies doen. Het is niet zo bekend als de landelijke politiek. Een motto om een coalitieakkoord meer kracht bij te zetten kan dan wel degelijk helpen", zegt Bakker. "Kijk het is niet zo dat met een zinnetje iedereen geïnteresseerd is, maar het kan wel een startpunt zijn."

Dat startpunt is dan het begin van een strategie van de coalitie om mensen meer betrokken te maken. Mensen weten nu namelijk vaak niet goed wat de provincie eigenlijk doet. Bakker ziet hier ook een taak weggelegd voor lokale media, om mensen meer te informeren over wat er nu eigenlijk op provincie niveau wordt beslist in de politiek.

Positief

"In het ideale scenario blijft het motto op een positieve manier kleven aan je imago", zegt Bakker. "Als mensen denken: dit motto past inderdaad in lijn met de acties van deze coalitie, dan is dat positief. In alleen woorden trapt niemand in."

Volgens Bakker was het motto 'Bruggen Bouwen' van de VVD en de PvdA in de basis een goed motto. "Het zei eigenlijk van ook al zijn we verschillend we willen er samen iets van maken." Uiteindelijk hoopt Bakker vooral dat de coalities met de motto's mensen kunnen bereiken met wat voor werk ze doen.

OOG Slogan

Ster advertentie
Ster advertentie