Politiek
AVROTROS

'Onderzoek naar Cliteur is teken van massapsychose'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Onderzoek naar Cliteur is teken van massapsychose'

Het externe onderzoek dat de Universiteit Leiden instelt naar de afdeling van Paul Cliteur is een uitwas van een massapsychose waar we in zijn geschoten na het constateren van antisemitisme bij de jongerenafdeling van het Forum voor Democratie. Dat stelt dr. Geerten Waling in dr Kelder en Co.

Video niet beschikbaar

Geerten Waling is historicus en verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij kent de afdeling goed en heeft met veel mensen daar samengewerkt. De universiteit stelt een onderzoek in naar vermoedelijk de gehele afdeling omdat er klachten waren dat professor Paul Cliteur antisemitisme zou gedogen.

Cliteur was naast hoogleraar in Leiden ook senator voor het FvD in de Eerste Kamer. Hij stapte kort na het ontploffen van de bom binnen het Forum uit de partij.

Doorschieten

"Schiet het onderzoek van de Leidse Universiteit naar het gedogen van antisemitisme op de afdeling van Paul Cliteur niet een beetje door?", vraagt dr Kelder aan Geerten Waling.

"Ik denk dat het te maken heeft met de massapsychose waar we in zijn geschoten na het uiteen klappen van het FvD en vooral na de geluiden van antisemitisme bij de JFvD. Maar dat heeft helemaal niets met de afdeling in Leiden te maken."

Bruin-rechts?

"De enige link die je kunt leggen is dat Baudet is gepromoveerd bij Cliteur, maar dat is al acht jaar geleden. De beschuldigingen van het gedogen van antisemitisme zijn allemaal heel vaag. Verder zitten er op dat gangetje in Leiden heel veel mensen met andere politieke ideeën", stelt Waling.

"Nou, klopt dat wel?", vraagt dr Kelder. "Ook professor Afshin Ellian en professor Andreas Kinneging zitten op die afdeling en zij opereren nou niet bepaald aan de linkerzijde?"

"Nee, zeker niet", antwoordt Waling. "Maar ze opereren ook niet aan de bruin-rechtse zijde. Sterker nog, het zijn liberale wetenschappers die zich erg inzetten voor de vrijheid van meningsuiting en het bestrijden van terrorisme. Die hebben helemaal niks te maken met het FvD."

Geerten Waling

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie