Politiek
KRO-NCRV

Hoe kunnen we het veiligst stemmen tijdens corona?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kunnen we het veiligst stemmen tijdens corona?

Via de post, met DigiD, door een stemstraat of gewoon in een stemlokaal? De coronapandemie maakt het houden van de verkiezingen tot een moeilijke operatie. In Stand.nl van Spraakmakers bespraken we verschillende alternatieven om je stem uit te brengen.

Stemstraat

In Breda worden er twee drive thu’s geopend zodat mensen vanuit de auto kunnen stemmen. Er zal een stembureau bij het NAC Stadion komen en eentje bij een evenementenbureau.

Volgens burgemeester Paul Depla is in november een experiment geweest met de zogenaamde 'stemstraat'. Toen bleek dat er veilig én geheim gestemd kan worden.

Tweede Kamerlid Ronald van Raak van de SP pleit er in Spraakmakers voor dat ze in iedere gemeente een of meerdere stemstraten openen.

DigiD

Een aantal OMT-leden laten weten dat ze zich grote zorgen maken over de besmettingsrisico's. Toch is het de bedoeling dat de Tweede Kamerverkiezingen in maart doorgaan. De mogelijkheid om je stem uit te brengen wordt uitgebreid doordat de stemlokalen niet één maar drie dagen open zijn en zeventigplussers mogen stemmen per post.

Vanuit de Spraakmakers Community opperde iemand om te stemmen via de overheidswebsite van DigiD. Volgens cybersecurity-expert Mary-Jo de Leeuw is men hier terughoudend over, omdat computer van kiezers kunnen worden geïnfecteerd met virussen en malware.

Stemmen per post

André Krouwel van Kieskompas deed onderzoek naar het stemmen per post. Een op de drie kiezers geeft volgens hem aan per post te gaan stemmen. Het merendeel is gewoon van plan naar de stemlokalen te gaan.

Effect op de uitslag

Vooral boven de vijfenvijftig jaar willen mensen graag per post stemmen, zegt Krouwel. Hij denkt daarom dat het een goed idee kan zijn om de mogelijkheid per post ook vanaf die leeftijd mogelijk te maken.

Het feit dat de stemlokalen drie dagen open zijn kan effect hebben op de opkomst, omdat veel mensen doorgaans vergeten te stemmen. Het stemmen per post kan juist effect hebben op de uitslag, omdat hierdoor ouderen meer geneigd zijn te gaan stemmen. "Ouderen hebben vaak een voorkeur voor bepaalde partijen. Dit kan de uitslag bepalen. Niet in de opkomst, maar wel wie er wint relatief gezien.

Wantrouwen FVD

Het wantrouwen om per post te stemmen zit volgens hem vooral bij de kiezers van de SGP en Forum van Democratie. Vooral bij die laatste groep gaan veel samenzweringstheorieën de ronde. Zij wantrouwen volgens Krouwel per definitie wat de overheid doet. "Zij denken dat het kartel de hele dag naast je staat als je je stem in het lokaal probeert uit te brengen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie