Politiek
WNL

VVD-fractievoorzitter: 'Optie dat ik lidmaatschap opzeg als spreidingswet niet komt'

foto: Radio 1foto: Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-fractievoorzitter: 'Optie dat ik lidmaatschap opzeg als spreidingswet niet komt'

Alle fracties in de senaat erkennen op dag één van het Eerst Kamerdebat over het wetsvoorstel het probleem van de asielopvang, maar niet iedereen beschouwt de spreidingswet als dé oplossing. VVD-fractievoorzitter in de gemeente Westerwolde, Klaas Buigel, ziet het debat met lede ogen aan. "Er moet wat gebeuren. Als de wet er niet komt, dan is er een optie dat ik mijn lidmaatschap van de VVD opzeg", aldus Buigen in WNL Haagse Lobby.

Buigel nuanceert zijn uitspraak direct: "Er zal niet beter geluisterd worden als ik ga dreigen met het opzeggen van mijn lidmaatschap." De fractievoorzitter zegt alle vertrouwen te hebben in de stemming van zijn partij en verwacht dat de partij voor het voorstel gaat stemmen. "De overlast moet gewoon opgelost worden."

De VVD heeft zich in de Eerste Kamer maandag stevig afgezet tegen de Nederlandse asielaanpak. Senator Marian Kaljouw, die overigens tegelijkertijd haar maidenspeech hield waardoor ze niet onderbroken kon worden, erkende in het debat dat de nood weliswaar hoog is en er sprake is van een "onhoudbare situatie" bij de opvang van asielzoekers, maar dat het zonder instroombeperking "dweilen met de kraan open" blijft. De spreidingswet "helpt wel", maar de VVD ziet het vooral als reparatie aan de achterkant, zei de VVD-senator.

'In de steek gelaten'

Buigel ziet dagelijkse de problemen die een overvol aanmeldcentrum met zich meebrengen. En voelt zich door zijn eigen partij 'in de steek gelaten'. Het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar iedere asielzoeker die naar Nederland komt zich moet melden, zit sinds de zomer van 2022 constant aan de maximale opvangcapaciteit.

Nederland heeft te weinig opvangplekken voor de nieuwe asielzoekers en de mensen die er al waren. Dat komt niet alleen door een gebrek aan tijdelijke en langdurige locaties, maar ook doordat duizenden statushouders noodgedwongen nog in asielzoekerscentra verblijven. Zij zijn erkend als vluchteling en mogen dus in Nederland blijven, maar door de woningnood is er geen woning voor ze.

Van der Burg

De spreidingswet, die eerlijkere verdeling van asielzoekers over alle gemeenten regelt, werd ruim anderhalf jaar geleden door inmiddels demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) bedacht en sindsdien door hem hartgrondig verdedigd als dé panacee voor de vastgelopen opvang van asielzoekers: te weinig gemeenten maken uit eigen beweging permanente opvangplekken beschikbaar. Van der Burg komt dinsdag in de senaat aan het woord, waar hij zal ingaan op de vele vragen die hem maandag werden gesteld.

'Optie dat ik lidmaatschap opzeg als spreidingswet er niet komt' (15 januari 2024) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie