Binnenland
EO

Socialdebt neemt schulden over van jongeren: 'Gemeente helpt alleen zware gevallen'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Socialdebt neemt schulden over van jongeren: 'Gemeente helpt alleen zware gevallen'

Als iemand heel hoge schulden heeft, zijn er in Nederland allerlei regelingen, maar als die schuld maar een paar duizend euro bedraagt, val je tussen wal en het schip. Het overkwam Jamal Oulel, die nu met zijn stichting Socialdebt jongeren helpt die hetzelfde meemaken. "Het is heel stom dat zoiets relatief kleins je zo kan tegenhouden in het leven", zegt hij in Geld of je leven.

Hoe kunnen jongeren van een (kleine) schuld afkomen? (15 januari 2024) - Geld of je leven

Zijn schuld was ongeveer 2500 euro, nadat Oulel zonder inkomen kwam te zitten. "Ik werd ziek en ik had mentale uitdagingen. Door die combinatie begon ik mijn financiën te verwaarlozen. Ik opende brieven niet meer en voor ik het weet had ik een incassobureau aan de telefoon", vertelt hij.

Hij klopte aan bij de gemeente en de bank, maar die konden hem niet helpen omdat zijn schuld nog niet hoog genoeg was. "Het zijn beginnende schulden, maar de bank kan je niet helpen omdat je geen- of een wisselend inkomen hebt en de gemeente kan je niet helpen omdat je schulden nog niet problematisch genoeg zijn", vertelt hij.

Depressief

Stacey Imarami (niet de vrouw van de foto, red.) herkent de verhalen van Oulel. Haar schuld was iets meer dan 3000 euro. Het kwam door haar studie en door haar slechte mentale gezondheid. Ondanks dat het geen astronomisch bedrag is, kreeg ze er wel heel veel stress van, vertelt ze: "Op een gegeven moment wordt het gewoon een enorme drempel. Ik werd er echt depressief van."

Inmiddels is Imarami in zee gegaan met Socialdebt, dat haar schulden overnam. "We hebben een app waarin Stacey haar openstaande rekeningen kan aanleveren” vertelt Oulel. Als de schulden nog beginnend zijn, worden ze door Socialdebt betaald en wordt er een betalingsregeling getroffen. "Gemiddeld hebben de jongeren acht verschillende schuldeisers. Dat dat teruggebracht wordt naar één, is al de eerste winst. Je hebt één overzichtelijke openstaande schuld."

Socialdebt is daarmee ook een soort incassobureau, maar dan zonder boetes en verhogingen, belooft Oulel. "Het is een dynamisch aflossingsplan. Als je even wat minder te besteden hebt, zoals rond de feestdagen, dan hoef je even wat minder te betalen", vertelt hij.

Pay later

Natuurlijk is het beter als jongeren helemaal niet in de schulden komen, vindt Oulel. Daarbij kunnen we als land best wat dingen veranderen. Geen boetes meer als achterstallige rekeningen niet worden betaald, bijvoorbeeld: "Ik vind het raar dat we in Nederland een systeem hebben bedacht dat zegt: de oplossing voor iets niet kunnen betalen is het duurder maken", aldus Oulel. Ook kopen op afbetaling kan een probleem zijn: "Als je 19 bent en bij de H&M staat met je vrienden, kun je gewoon 'pay later' aanvinken."

Stacey Imarani is inmiddels bijna klaar met aflossen, vertelt ze blij. "Dat gaan we zeker vieren!", lacht ze.

SocialDebt helpt jongeren met kleine schuld

Video niet beschikbaar

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie