Politiek
NOSNTR

Kinderen in Ter Apel moeten snel naar regulier azc, vindt staatssecretaris

foto: RTV Noordfoto: RTV Noord
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen in Ter Apel moeten snel naar regulier azc, vindt staatssecretaris

De 113 minderjarige kinderen die in hun eentje in het azc in Ter Apel zitten, moeten snel worden opgevangen in reguliere azc's. Daar kunnen ze onderwijs en dagbesteding krijgen. Dat zei staatssecretaris Eric van der Burg in Nieuws en Co.

Staatssecretaris Eric van der Burg in Nieuws en Co

De omstandigheden voor minderjarige vluchtelingen in aanmeldcentrum Ter Apel zijn onaanvaardbaar. De kinderen worden "mentaal verwaarloosd" en lopen in het aanmeldcentrum meer trauma's op. Dat zei Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer vanmorgen tegen NRC.

Voor de 113 minderjarigen zonder familie is in Ter Apel niets geregeld, zegt Kinderombudsvrouw Kalverboer. Zij verblijven er langere tijd zonder enige vorm van dagbesteding of aandacht. "Geen onderwijs, geen activiteiten, geen hulp: niets. Ze krijgen te eten en dat is het. Begeleiders vertelden mij dat zij kinderen 's ochtends niet eens meer wakker maken, omdat er toch niets te doen is."

'Slecht voor de kinderen'

Volgens Van der Burg gaat het om minderjarigen vanaf 16 jaar. Ze zijn op eigen houtje - dus zonder ouders - naar Nederland gekomen. "We raken ze op dit moment niet kwijt op andere plekken in Nederland, waardoor ze daar moeten zitten. Dat is op allerlei manieren slecht voor de kinderen."

Asielzoekers horen binnen zes dagen na aankomst in Ter Apel naar een opvanglocatie te gaan, maar volgens Kalverboer wordt die termijn nooit gehaald en verblijven ze er weken of maanden. Dat is schadelijk, zegt ze. "Ze komen uit een situatie van acute stress. Vervolgens stel je ze bloot aan totale verwaarlozing. Wat denk je wat er dan gebeurt? Je verergert hun problemen. Daar is de overheid verantwoordelijk voor."

Ze pleit ervoor dat als de termijn van zes dagen niet kan worden gehaald, er dagbesteding, scholing en hulpverlening moeten zijn voor minderjarigen. "Want het huidige beleid maakt deze kinderen stapelgek."

'Te laag tempo'

Van der Burg erkent dat de doorstroming in Ter Apel te traag gaat. "Daardoor zijn zitten er te veel mensen, en dus ook kinderen, in Ter Apel." De staatssecretaris zegt dat het lastig is om in andere plekken in het land opvang te vinden. "Gemeenten zijn veel bezig met plekken voor Oekraïners. Ook zijn er gemeenten die zeggen dat ze geen opvang willen bieden, omdat de burgers of de gemeenteraad dat niet wil."

"Mede naar aanleiding daarvan hebben we gezegd dat er wetgeving gaat komen die gemeentes dwingen om opvang te bieden. Dat moet je als laatste redmiddel inzetten."

De opvang in reguliere azc's moet de oplossing zijn, zegt Van der Burg. Op die plek zouden ze - in tegenstelling tot in Ter Apel - onderwijs en dagbesteding moeten krijgen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie