Binnenland
NOS

Noodopvang Ter Apel blijft vol: nog geen oplossing gevonden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noodopvang Ter Apel blijft vol: nog geen oplossing gevonden

Een oplossing is er gisteravond niet gekomen voor de druk op de noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel. Burgemeester Velema eiste eerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en het Rijk dat ze onmiddellijk voor crisisnoodopvang zouden zorgen.

Volgens de gemeente waren vanuit het ministerie bussen geregeld om mensen vanuit Ter Apel naar andere locaties te brengen. "Maar het is ogenschijnlijk niet gelukt", vertelt Velema in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik heb begrepen dat ze van crisisnoodopvang af hebben gezien." Volgens hem zijn er "allerlei routes en mogelijkheden niet bewandeld".

Een woordvoerder van het COA zegt geen bussen te laten rijden als er geen andere opvanglocatie beschikbaar is. Volgens de organisatie moet er een locatie beschikbaar zijn die ook al is ingericht. "We gaan niet met mensen door het land slepen als er geen bestemming is. Dat heeft natuurlijk geen enkele zin."

Alarm

Eerder gisteravond luidde Westerwolde de noodklok omdat het in Ter Apel "helemaal de verkeerde kant op gaat". De verwachting was dat het aantal mensen in de opvang vanavond zou stijgen naar 750, terwijl er maar plek is voor 275 mensen.

"We gaan nu weer terug naar hetzelfde niveau van twee weken geleden, toen er 680 mensen in de noodopvang en 160 mensen in IND-kantoren en wachtruimte zaten", zei Velema. Op dat moment moesten sommige asielzoekers zelfs slapen op stoelen.

Noodopvang Ter Apel blijft vol: nog geen oplossing gevonden

Het COA zegt te onderschrijven dat de opvang in Ter Apel niet meer verantwoord is. "Het veiligheidsberaad heeft gisteren toegezegd met locaties te komen. Zodra die beschikbaar zijn, kunnen wij deze zo snel als mogelijk gereed maken en bewoners uit Ter Apel verhuizen om deze locatie te ontlasten", zegt een woordvoerder.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt doordrongen te zijn van de ernst van de situatie in Ter Apel en doet er naar eigen zeggen alles aan om op korte termijn te zorgen voor een oplossing.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie