Binnenland
EO

ChristenUnie pleit voor een 'tweede, derde en vierde Ter Apel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ChristenUnie pleit voor een 'tweede, derde en vierde Ter Apel'

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen schaamt zich voor de situatie van de statushouders in Ter Apel. Hij spreekt inmiddels over 'ons eigen Lampedusa.' Tweede Kamerlid Don Ceder (CU) pleit daarom voor extra aanmeldcentra. "Nu komt alles en iedereen naar Ter Apel," zegt hij in Dit is de Dag.

Moeten we een tweede Ter Apel openen voor de opvang van vluchtelingen?

Ceder is onlangs nog wezen kijken in Ter Apel en noemt de situatie schrijnend. "Dit is de eerste plek waar mensen komen die asiel aanvragen, die vluchten voor oorlog en conflict. En als je zo opgevangen wordt in tenten met stapelbedden, en waar het hygiƫnisch niet in orde is; dan denk ik dat wij als Nederland qua opvang iets niet goed gedaan hebben. Dat moet wat ons betreft ook beter."

'Mensen terugsturen'

Schuiling is naast burgemeester van Groningen-stad ook voorzitter van de veiligheidsregio Groningen. Hij vindt dat politiek Den Haag zo snel mogelijk met een oplossing moet komen. Fractievoorzitter voor JA21, Joost Eerdmans, die de situatie in Ter Apel "niet mensonterend" noemt, komt in Dit is de Dag met zijn plan. "We moeten 20 procent van de mensen die uit een veilig land komen en in procedure zitten, terugsturen."

Volgens Ceder biedt dat geen snelle oplossing. "Je moet kijken of je naar een tweede, derde of vierde aanmeldcentrum moet gaan. Nu komt alles en iedereen naar Ter Apel. Dat is ten dele ook een politieke keuze waarvan je nu ook de gevolgen ziet."

Ster advertentie
Ster advertentie