Politiek

Vuurwerkbranche baalt van politiek die snel verbod wil: 'Maatregelen krijgen niet de tijd'

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vuurwerkbranche baalt van politiek die snel verbod wil: 'Maatregelen krijgen niet de tijd'

De vuurwerkbranche vreest flinke schade op te zullen lopen als de politiek op korte termijn met een verbod op consumentenvuurwerk komt. Dat zegt Marcel Teunissen van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Hij stelt dat er al de nodige maatregelen zijn genomen om problemen met vuurwerk aan te pakken.

Vandaag werd bekend dat er een krappe meerderheid in de Tweede Kamer voor een verdere beperking van het verkopen en afsteken van vuurwerk is. De PvdA sloot zich vandaag aan bij de partijen die knalvuurwerk en vuurpijlen willen verbieden. Als het verbod er nog vóór de nieuwe jaarwisseling komt, zullen ondernemers dat gaan voelen, verwacht de branche.

“Er zijn al voorraden voor komend jaar bij de importeurs aanwezig”, zegt Teunissen. “Dat zijn wel schadeposten als het zou worden afgeschaft. 1400 winkeliers zijn deels afhankelijk van de verkoop van vuurwerk. Er zijn vaak mensen die het erbij doen om te overleven als bedrijf. Die gaan hier ook schade van ondervinden.”

'Er zijn al maatregelen’

Teunissen vindt het jammer dat de politiek in zijn ogen overhaaste beslissingen lijkt te gaan nemen. “De afgelopen jaren zijn al maatregelen genomen, maar het wordt niet de tijd gegund om die te laten indalen.” Teunissen doelt op het verbod op babypijltjes en Romeinse kaarsen, het verplichten van een lanceerstandaard bij het afsteken van vuurpijlen en het meegeven van vuurwerkbrillen bij de verkoop.

“We weten nog niet wat dit soort maatregelen op gaan leveren. Er worden heel snel maatregelen achter elkaar genomen, omdat er escalatie is in het gedrag van mensen. We moeten van het illegale spul af en zorgen dat de escalatie verdwijnt.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie