Politiek
WNL

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben op meer schadevergoeding, is niet in goede aarde gevallen bij de SP. Tweede Kamerlid Renske Leijten - sinds jaar en dag een van de aanjagers op dit dossier - noemt de belofte in Sven op 1 "heel ernstig".

"De mensen zouden binnen een jaar geholpen worden, maar zijn nu al drie jaar bezig", roept Leijten in herinnering. "Dit wordt opnieuw een gebroken belofte", voorspelt ze. "En dat is heel slecht voor het vertrouwen in de politiek en de Belastingdienst."

Volgens Leijten staat bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) het proces boven maatwerk. "Je moet mensen aan tafel uitnodigen en samen tot een beslissing komen. De maat van de mensen moet echt de maat der dingen worden." Het Kamerlid stelt dat de Belastingdienst dit eng vindt en niet kan.

Inval energiebedrijven

Leijten reageert eveneens op de inval van de ACM bij Essent, Vattenfall en Eneco die dinsdagochtend plaatsvond. De toezichthouder heeft geen officiële verdenking, maar controleert of de tarieven van de leveranciers "niet onredelijk zijn" sinds de invoering van het prijsplafond.

"Het is goed dat ze het doen, maar het is veel te laat", vindt Leijten. "Ze hebben energiemaatschappijen altijd op hun blauwe ogen geloofd", stelt ze. Volgens de SP’er zijn de prijzen van de maatschappijen te hoog "en spekt de overheid hun rekening".

Renske Leijten (Tweede Kamerlid SP) over het bindend correctief referendum (7 februari 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie