Politiek
Ongehoord Nederland

Financieel expert Ab Flipse: 'We gaan gigantische werkloosheidsgolf tegemoet'

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Financieel expert Ab Flipse: 'We gaan gigantische werkloosheidsgolf tegemoet'

Deze week in het Ongehoord Nieuwscafé: De inflatie is hoger dan ooit tevoren, de werkloosheid begint op te lopen op en veel meer. Wat is er aan de hand met onze economie en hoe overleven we al deze misère? Vandaag bij ON! aan de stamtafel een man met buitengewoon veel verstand van economische zaken, namelijk financieel expert en adviseur Ab Flipse.

#44 - Financieel expert Ab Flipse: 'We gaan gigantische werkloosheidsgolf tegemoet' - Ongehoord Nieuwscafé

De inflatie is hoger dan ooit tevoren, de hypotheekrente stijgt in recordtempo, er is recordwoningnood, een koopkrachtcrisis, een energiecrisis, de werkloosheid begint op te lopen op en ook werden vorige week weer hogere zorgpremies aangekondigd.

Hyperinflatie

Nederland heeft, net als alle Westerse landen ter wereld, te maken met enorme inflatie, vooral op het gebied van energie. Wat is daar de oorzaak van?

"De kernoorzaak van hyperinflatie heeft alles te maken met de euro. Je ziet dat de problemen zich steeds meer opstapelen. Eigenlijk kan je stellen dat West-Europa de regie kwijt is. De ECB kan de rente niet verhogen, omdat de zuidelijke landen dat niet kunnen betalen", stelt Flipse.

Deze inflatie zal ook zijn effect hebben op de arbeidsmarkt. Wat kunnen we verwachten met betrekking tot werkloosheid?

"Wat je nu ziet is het begin. Volgend jaar gaan we werkloosheid zien in aantallen die we jaren niet hebben gezien," antwoordt Flipse.

Goudkoorts

Veel mensen zoeken naar een alternatief voor valuta en meer dan 2 miljoen Nederlanders investeren in crypto. Hoe betrouwbaar is dat alternatief?

"Er is heel veel te zeggen over crypto en blockchain, maar feitelijk is het gebakken lucht. Datzelfde kunnen we ook zeggen over onze eigen valuta", stelt Flipse.

We zien dat landen wereldwijd goud opkopen. Ook Nederland doet hier aan mee, maar toch lopen we achter op dit gebied. Onder particulieren wordt goud ook steeds populairder.

"Het beleid in dit land is zo bizar, het is goed dat mensen het niet weten anders worden ze gek," gaf Flipse nog mee.

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie