Politiek
BNNVARA

D66 wil vaccin of herstelbewijs voordat je mag dansen in de nacht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66 wil vaccin of herstelbewijs voordat je mag dansen in de nacht

De coronapas: de één vindt het drang of zelfs dwang, de ander ziet het liefst zoveel mogelijk rechten voor mensen die wél gevaccineerd zijn. Bijvoorbeeld Jan Paternotte (D66): "Het liefst doen we de clubs weer open voor mensen met een vaccin of herstelbewijs”. Al maanden domineert de deze discussie het nieuws en de maatschappij. Hoe is de weg naar de coronapas gegaan? Politiek duider Peter Kee maakt in De Nieuws BV een overzicht.

"Tijdens de verkiezingscampagne was het al een groot thema", zegt Kee. Bij het RTL-verkiezingsdebat kwam de stelling langs of gevaccineerden eerder meer rechten zouden moeten krijgen. Kee: "Alleen D66 was voorstander, de andere partijen waren nog een beetje huiverig."

De draai van Hugo

Maar, daar kwam snel verandering in, bijvoorbeeld bij Hugo de Jonge. Kee: "In december 2020 zei Hugo de Jonge het nog dat er voorlopig geen extra rechten voor mensen met een vaccinatiebewijs moesten zijn." Hugo de jonge zei op 18 december 2020 tijdens een Kamerdebat: "Moet je überhaupt wel willen dat in de samenleving wordt gevraagd of je eigenlijk wel gevaccineerd bent?"

Hij stond duidelijk niet te springen om gevaccineerde mensen meer vrijheid te geven. Toen hij in maart 2021 met de coronacheckapp op de proppen kwam, zei Hugo de Jonge: "Als het nodig wordt om een negatieve testuitslag te hebben voordat je een biertje kunt gaan drinken, dan is de drempel wel hoog." En vervolgens zei hij: "We moeten oppassen naar toeredeneringen naar een tweestromensamenleving. Je mag van alles als je wel gevaccineerd bent, je mag niks als je niet gevaccineerd bent dat kan niet er moet geen verplichting ontstaan ook niet indirect."

Maar in de zomer van dit jaar verdedigt De Jonge opeens het plan om geld te vragen voor testen voor toegang! Hugo de Jonge zei toen: "Het kan nooit om een hoge bijdrage gaan maar dat je om een bijdrage vraagt dat er een keer een eind komt aan dat je die hele kosten bij de samenleving legt, dat is logisch." En de Kamer? Die stemt hiermee in. En dan komt de laatste horde. Op 16 september 2021 is de kogel door de kerk: De invoering van het verplichte coronatoegangsbewijs gaat door. “Een neveneffect is dat we verwachten dat meer mensen zich laten vaccineren en dat is een mooi effect want iedereen is dan meer beschermd”, aldus Hugo de Jonge.

En de draai van Mark

Ook demissionair minister president Mark Rutte heeft een hele draai gemaakt sinds het RTL-debat. Rutte zei op 16 september 2021 in de Kamer dat hij eigenlijk ook wilde dat de coronapas zou gelden op het terras: "Het kan ook gaan regenen en dan gaat iedereen opeens naar binnen”, aldus de demissionair premier.

Dwang of drang?

Is er dan toch sprake van dwang op deze manier? "Wat nou dwang en drang is heeft de gezondheidsraad uitgezocht, in februari al", zegt Peter Kee. Van dwang 'is slechts sprake als iemand geen enkele keuze heeft om zich aan vaccinatie te onttrekken', zo schrijft de Gezondheidsraad. Kee: "Dat betekent eigenlijk dat je iemand vastbindt en een spuit in z'n arm zet. En verder is het dus gewoon drang: door financiële prikkels, sancties of psychologische beïnvloeding."

Het lijkt allemaal heel verwarrend in Nederland. Over de grens pakken ze het anders aan. "In Duitsland heb je de G3-regel", legt Peter Kee uit. "Dat staat voor geimpft (gevaccineerd), genesen (hersteld) en getestet (getest)." Je moet in Duitsland dus bewijzen dat je één van die drie G’s hebt voordat je een café, een bioscoop of een kapperszaak in mag.

"Maar dat betekent ook: geen gekke sluitingstijden en kan je in de nacht doordansen", aldus Kee.

"Dansen met vaccin of herstelbewijs"

Jan Paternotte van D66 ziet dat Duitse idee wel zitten. "Het nachtleven kan dan ook hier gewoon door", zegt het D66-Kamerlid. Vaccineren is een vrij keuze, maar het betekent wel wat, vindt de politicus: "Als je je wel vaccineert, bescherm je jezelf en anderen. Doe je dat niet, dan heb je nu eenmaal met wat regeltjes te maken die je moet accepteren."

"Het RIVM heeft dat in Nederland ook onderzocht en zij trekken dezelfde conclusie: of gevaccineerd zijn of hersteld van corona", zegt Paternotte. "Dansen is het allergrootste risico, dus als je in zo'n omgeving mensen los wil laten, is het het slimst om dat alleen te doen met gevaccineerden of mensen die hersteld zijn." Maar waarom is testen voor toegang volgens hem dan niet genoeg? "Als je getest bent met een sneltest, is de kans twee keer groter dat je iemand besmet dan als je gevaccineerd bent", zegt Paternotte. "Op te IC liggen bijna alleen maar mensen die niet gevaccineerd zijn."

"Niet handhaven? Dan schieten we onszelf in de voet"

Nu is het natuurlijk nog de vraag of horeca en club-eigenaren zich aan het controleren gaan houden. Volgens een rondgang van Koninklijke Horeca Nederland, gaat 41% van de horeca-ondernemers niet controleren. "Dat zou een domme fout zijn", zegt het D66-Kamerlid. "We hebben in juni en juli gezien, waar ook vaak niet werd gecontroleerd, dat we naar 500 naar 10.000 besmettingen per dag gingen in twee weken tijd. We zouden onszelf in de eigen voet schieten als we niet gaan handhaven."

Ster advertentie
Ster advertentie