Politiek
BNNVARA

Sneller (D66): 'Geef kiezers democratisch donatie tegoed voor partij naar keuze'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sneller (D66): 'Geef kiezers democratisch donatie tegoed voor partij naar keuze'

D66 wil het mogelijk maken dat je straks in het stemlokaal niet alleen kunt stemmen, maar ook geld kunt doneren aan een politieke partij naar keuze. Tweede Kamerlid van D66 Joost Sneller gaat dit voorstel vandaag indienen maar vertelt eerst in De Nieuws BV over zijn plan.

Video niet beschikbaar

Het idee van Sneller is dat iedere kiezer elk jaar een tegoedbon krijgt om een donatie te geven aan een partij naar keuze. De tegoedbon zou een vast bedrag tussen de 5 en 10 euro krijgen. "Een eerlijk systeem en voor iedereen gelijk."

Dit is volgens Sneller een voordeel omdat mensen met een laag inkomen minder makkelijk geld kunnen doneren dan rijkere mensen en hiermee doneren eerlijker wordt. "Nu is maar 2 à 3 procent van de Nederlanders lid van een politieke partij. Dat is niet gelijk verdeeld over alle inkomens." Sneller hoopt met dit plan dat de politieke partijen breder gedragen worden en mensen zich meer betrokken kunnen voelen bij partijen. "Daar kan dit democratisch donatie tegoed bij helpen."

'Democratie mag wat kosten'

Het plan kan op kritiek rekenen. Want kan dat geld niet beter naar de energierekening? Sneller vindt dat de democratie wat mag kosten. "Mensen die de democratie te duur vinden, realiseren niet goed wat dalend vertrouwen in de democratie kost."

Ook vindt Sneller dat, als het plan goed blijkt te werken, het de andere manier waarop politieke partijen geld krijgen, afgebouwd kan worden. "Het geld komt nu van belastingaftrek, dat is indirecte steun. Maar partijen krijgen ook directe steun op basis van het aantal zetels en leden. Dat zou je kunnen afbouwen door iedereen een vast bedrag te geven."

Steun Tweede Kamer

Sneller hoopt op brede steun van de Tweede Kamer. "Veel fracties in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de positie van politieke partijen en de gelijke toegang tot de macht wordt belangrijk gevonden." Sneller geeft aan dat lokale partijen ook gebaat zijn bij het plan. "Deze partijen hebben weinig publieke financiering en zijn daardoor afhankelijk van private donaties van sponsoren." Het Tweede Kamerlid denkt dat het plan het speelveld tussen lokale en landelijke partijen kan verbeteren.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie