Politiek
WNL

Vertrekkend commissaris van de Koning: ‘Weet niet of ik zou aarden in de hectiek van het ministerschap’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrekkend commissaris van de Koning: ‘Weet niet of ik zou aarden in de hectiek van het ministerschap’

Wim van de Donk, vertrekkend commissaris van de Koning in Noord-Brabant, heeft meerdere malen een ministerspost afgewezen omdat hij zichzelf daar minder geschikt voor vindt. "De hectiek die ermee gegeven is, ik weet niet of ik daar in zou aarden", zegt Van de Donk in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Vertrekkend commissaris van de Koning: ‘Weet niet of ik zou aarden in de hectiek van het ministerschap’

"Ik ben nooit politicus geweest, meer academicus", zegt Van de Donk. De CDA'er treedt komend najaar af als commissaris van de Koning. Hij werd in het verleden meerdere malen gevraagd voor een ministerspost. Ook werd hij door sommigen genoemd als gedroomde partijleider van het CDA.

"Ik ben daar minder goed in", zegt Van de Donk over de Haagse politiek. "Anderen zijn meer geschapen om dat werk te doen. Ik geloof dat je zelfkennis moet hebben over waar je tot je recht komt, en waar je minder tot je recht zou komen." Van de Donk voelde zich meer thuis in het provinciebestuur. "Dat is meer op de lange termijn gericht. Het is uiteraard politiek, ook daar zijn verschillen van inzicht, maar de cultuur is anders."

Samen voor de provincie

Die andere cultuur zag Van de Donk terug in de debatten. "Het huidige GroenLinks-Kamerlid Paul Smulders was fractievoorzitter van GroenLinks in onze Staten, als oppositiepartij. Middenin een heel turbulent debat stond hij opeens op en zei: 'Mensen, kom op zeg, we doen dit toch allemaal voor Brabant?' Dat tekent de sfeer. Wat we samen voor onze provincie belangrijk vinden, is heel dominant. Dat zou in Nederland ook wel wat meer mogen."

WNL Haagse Lobby is ook terug te luisteren als podcast. Ga naar de site of app van NPO Radio 1, of luister via uw favoriete podcast-app.

Ster advertentie
Ster advertentie