Politiek
KRO-NCRV

10 jaar Rutte: 'Hij kan je het gevoel geven dat je heel bijzonder bent'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 10 jaar Rutte: 'Hij kan je het gevoel geven dat je heel bijzonder bent'

Het is vandaag 10 jaar geleden dat Mark Rutte en de VVD de verkiezingen wonnen in 2010. In deze coronacrisis is hij ongekend populair, maar er zijn ook momenten geweest dat hij het moeilijk had. Wat typeert de huidige premier?

Politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther, loopt al heel wat jaren mee in Den Haag. Hij ziet bij Rutte een totaal andere persoonlijkheid als bij zijn voorgangers. "Rutte kan je het gevoel geven dat je heel bijzonder bent. Dat doet hij met iedereen."

Quote

Hij kan uitstekende persiflages geven van Merkel en Trump

Wouter de Winther

De Winther vertelt dat de premier ook erg geestig is. Dat laat hij bijvoorbeeld zien op het informele 'koffiemoment' na afloop van een persconferentie. "Hij kan uitstekende persiflages geven van Merkel en Trump."

Rutte is veel genoemd de afgelopen jaren: Rubberen Rutte of Teflon Mark. De Winther ziet vooral een premier die ontwapenend kan zijn en niet van de dikdoenerij is. "Op het Binnenhof roept een voorbijganger 'klootzak' tegen hem", vertelt De Winther. "Dan draait hij zich om en vraag: 'lucht het op? Mooi!"

Helder en benaderbaar

Zijn voorganger Balkenende had in deze coronacrisis een 7 gekregen, waar Rutte makkelijk een 9 scoort, denkt politiek journalist Ferry Mingelen. Hoewel hij denkt dat er in een crisis altijd een kans ligt voor de premier om te scoren, doet Rutte het wel erg goed. "Dat is een kwestie van communicatie", aldus Mingelen. "Hij is zó goed, zo benaderbaar, zo helder in zijn formulering."

Die kwaliteiten komen hem ook van pas in de Kamerdebatten. "Het is heel moeilijk om een discussie op inhoud van hem te winnen." Hij is wel minder goed in zijn ongelijk toe te geven, vindt Mingelen.

Quote

Hij zit niet zo met excuses

Wouter de Winther

Functionele excuses

Waar hij slecht is zijn ongelijk toe te geven, is hij weer goed in het zeggen van 'sorry'. Zo zei Rutte sorry voor het verbreken van de verkiezingsbelofte van de duizend euro, maar ook voor fouten die tijdens zijn premierschap zijn gemaakt.

Excuses voor de gasbevingen in Groningen, excuses aan de Q-koortspatiënten, excuses aan de Zeeuwen vanwege de marinierskazerne en natuurlijk het sorry aan de gedupeerden van de toeslagenaffaire.

Volgens De Winther zit Rutte niet zo met het geven van excuses, omdat voor hem geldt dat het doel de middelen heiligt. "Het zijn functionele excuses." Hetzelfde geldt voor zijn imago als allemansvriend, denkt De Winther. "Dit is een puur functionele benadering. Het is niet zo dat iedereen vrienden met hem is."

Verkiezingen

Bij de aankomende verkiezingen in 2021 zijn er volgens Mingelen geen echte uitdagers voor Rutte bij de andere partijen. De VVD staat er na de coronacrisis - met 44 zetels in de peilingen - beter voor dan ooit. Als er iemand al in de buurt kan komen, dan is het Lodewijk Asscher, denkt hij net als De Winther. "Als er een links-rechtsstrijd ontstaat, dan is Asscher de eerste in lijn die een bedreiging kan vormen voor zijn premierschap."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie