Politiek
BNNVARA

Dit zijn de broze beloftes die toch in verkiezingsprogramma's staan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de broze beloftes die toch in verkiezingsprogramma's staan

Wat zijn de meest opvallende, onhaalbare en bizarre verkiezingsbeloftes? Politiek redacteuren bij De Nieuws BV, Anna Pleijsier en Joost Bekendam, spitten de verkiezingsprogramma's door. Vandaag brengen ze deel twee van een driedelige reeks: de broze beloftes.

Gister zijn de cadeautjes van partijen besproken: beloftes die niet echt haalbaar zijn, maar lekker klinken voor de achterban. Zoals het startkapitaal van 10.000 voor jongeren van GroenLinks of de dertiende maand AOW van 50PLUS. Vandaag staan de Broze Beloftes centraal: beloftes die onuitvoerbaar zijn gebleken, maar toch weer in het verkiezingsprogramma staan.

1. Maatschappelijke diensttijd (CDA)

In het verkiezingsprogramma van het CDA staat: "De maatschappelijke diensttijd is al voor duizenden deelnemende jongeren een succes. Daarom willen wij dat deze diensttijd verder wordt ontwikkeld tot een landelijk dekkend en duurzaam netwerk voor alle jongeren tussen de 16 en 20 jaar, genaamd de nationale diensttijd."

"Jongeren gaan met elkaar aan de slag en leren hoe mooi en belangrijk het is om je in te zetten voor een ander en de samenleving. Dat kan bij Defensie maar ook bij maatschappelijke projecten op het terrein van zorg, welzijn, veiligheid, sport, natuur en klimaat."

Pieter Heerma over maatschappelijke diensttijd

Hoewel het niet letterlijk in het verkiezingsprogramma van het CDA staat, wordt in de campagne veelvuldig genoemd dat de maatschappelijke diensttijd verplicht moet worden. Een belofte die het CDA bij de vorige verkiezingen ook deed. Een maatschappelijke diensttijd mag, sterker nog, die is ook ingevoerd. Maar verplicht stellen kan helemaal niet. Dat zocht partijgenoot en minister van defensie Ank Bijleveld uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een verplichting wordt lastig legt Bijleveld uit: "Gelet op artikel vier van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en artikel acht van het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten wordt het als dwangarbeid beschouwd."

2. Gebedsoproepen tegengaan (VVD/SGP)

Op de tweede plek staat het verbieden van gebedsoproepen van moskeeën. In het verkiezingsprogramma van de VVD staat: "Mogelijkheden voor gemeenten om gebedsoproepen te beperken of te verbieden als deze ongewenste effecten hebben voor de openbare orde, polarisatie versterken of integratie tegengaan."

De SGP verwoordt het als volgt: "Gebedsoproepen waarbij de islamitische geloofsbelijdenis met geluidsversterking over de omgeving wordt uitgestort, moeten niet langer wettelijk worden toegestaan."

Daar is de afgelopen jaren al discussie over geweest. Toen bleek dat in 1983 in de grondwet is vastgelegd dat gebedsoproepen gewoon mogen. Sterker nog, het is een beetje van een mug een olifant maken. De meeste moskeeën laten niet eens een gebedsoproep horen. De PVV gaat nog verder, die wil moskeeën zelfs sluiten. Dat is nog lastiger, grondwettelijk gezien.

3: Energie: Kerncentrales (VVD) en een waterstofeiland (GL)

We weten allemaal dat we iets moeten met dat klimaat. En ja, het gaat geld kosten. En nee, we zijn er nog niet. Maar hoe gaan we er komen? GroenLinks noemt groene waterstof als een optie: "We maken Nederland koploper in groene waterstof. […] We gebruiken de oude gasleidingen voor het transport van waterstof en leggen een waterstofeiland op zee aan." De VVD wil drie tot tien kerncentrales bouwen.

Klinkt heel mooi, maar eigenlijk alle wetenschappers zeggen: dit is niet haalbaar op de korte termijn. Het is te duur, nog niet ver genoeg ontwikkeld. Dus ja, we moeten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Maar gooien met kencentrales en waterstofeilanden, dat is een broze belofte, want dat gaat op de korte termijn gewoon niet lukken.

Dit is niet de enige top drie die politiek redacteuren Joost Bekendam en Anna Pleijsier gemaakt hebben. Gister doken zij in de 'cadeautjes' van partijen. Morgen besteden ze aandacht aan marketingbeloftes.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie