Politiek
WNL

Hoogleraar: ‘We zitten al in een energiecrisis, dat moet het kabinet uitstralen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar: ‘We zitten al in een energiecrisis, dat moet het kabinet uitstralen’

Het wegvallen van het Russisch gas, stroomnetten die overbelast zijn en een toenemend aantal mensen dat de energierekening niet kan betalen. Het kabinet moet in alles uitstralen dat we in een energiecrisis zitten, stelt hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid aan de Erasmusuniversiteit Jan Rotmans. Hij pleit voor noodwetgeving om de energietransitie te versnellen. 'Dit is chefsache', stelt Rotmans in het radioprogramma Sven op 1.

Gisteren werd duidelijk dat het stroomnet van netbeheerder TenneT zijn maximale capaciteit heeft bereikt. In Noord-Brabant en Limburg kunnen voorlopig geen nieuwe bedrijven zich aansluiten op het net. 'Dit hebben we jaren geleden al zien aankomen', zegt Rotmans. 'Maar netbeheerders dachten wij wachten op de overheid want die willen dat de overheid mee betaalt. De overheid wacht op de netbeheerders. En dan krijg je dit.'

Noodplan

Rotmans legt uit dat het verbeteren van het stroomnet jarenlang duurt. Goedkope en makkelijker oplossingen zijn er volgens hem niet meer. De hoogleraar transitiekunde vindt de houding van de minister van klimaat Rob Jetten te laconiek: hij moet uitstralen het energieprobleem gaat pijn doen, aldus de hoogleraar.

Volgens Rotmans moet een crisisteam worden aangesteld die noodwetgeving maakt om de energietransitie te versnellen. Hij maakt hiermee de vergelijking met het handelen van het kabinet in de coronacrisis. 'Ik pleit voor een transitiewet die alle hobbels en belemmeringen in de bestaande wetgeving tijdelijk opzijzet waardoor de transitie drie tot vier keer zo snel kan gaan.'

Energiebronnen

Over extra gaswinning in Groningen zegt Rotmans dat we het 'voorlopig niet moeten doen'. Hij wijst naar alternatieven zoals het langer openhouden van kolencentrales en gaswinning in de Noordzee. 'Als dat allemaal niet snel genoeg gaat dan heb je Groningen nog. Maar alleen in het geval van een acute noodsituatie en onder de voorwaarde dat de winsten naar de Groningers gaat', besluit Rotmans.

Luister de uitzending hier als podcast.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie