Politiek
BNNVARA

Vrouwen staan klaar om verschil te maken in Europa

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwen staan klaar om verschil te maken in Europa

Stem morgen op een vrouw. Eentje onder de 'stippellijn' wel te verstaan. Iemand die met voorkeursstemmen toch op die manier het parlement in kan gaan. Maar, wat is precies de meerwaarde van dat stemmen op een vrouw bij deze verkiezingen? Dat vertellen Devika Partiman, voorvrouw van Stem op een Vrouw en Catharina Rinzema, nummer 6 op de lijst voor de VVD in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Rinzema is hoogzwanger en kreeg daar wisselende reacties op: moest zij wel campagne voeren en deze carrière najagen? Voor anderen was is zij juist een voorbeeld. Rinzema: "Dit is 2019, dit is het Nederland van vandaag en van morgen dus wen er maar aan. Ik ben juist door deze reacties extra gemotiveerd om als kandidaat nummer zes erin te komen".

Vrouwen staan klaar om het verschil te maken

Op dit moment is 36% van de Europarlementariërs vrouw, "terwijl de samenleving gewoon 50/50 is", zegt Rinzema. "We vinden dat dat anders moet, en het verschil begint in Europa. Toen Trump werd verkozen in het Witte Huis zeiden een record aantal vrouwen 'als hij het kan, kan ik het ook', dus ik heb mijn hand op gestoken en gezegd dat ik denk dat we een positief signaal moeten afgeven in Europa dat vrouwen nu klaarstaan om het verschil te maken."

Partiman is het daar mee eens. "Inmiddels stemmen meer dan een miljoen Nederlanders bij elke verkiezingen op een vrouw. Als ze allemaal slim stemmen, dus niet op de eerste vrouw op de lijst die het vaak toch wel haalt, maar juist wat verder op de lijst, dan komen er zo meer vrouwen in. Dat moet namelijk wel lukken met een miljoen stemmen."

Quote

Ik denk dat we een positief signaal moeten afgeven in Europa dat vrouwen nu klaarstaan om het verschil te maken.

Catharina Rinzema

Rolmodellen voor jonge vrouwen

Politiek duider Chris Aalberts vind het "een hoop onzin. Kijk gewoon even wie er voor Nederland op dit moment in het Europees Parlement zitten. Dat zijn 26 Nederlanders. Daar van zijn er 10 vrouwen. Daarnaast zijn van de 16 mannen er zes van partijen (SGP en PVV) die sowieso (bijna) geen vrouwen op de lijst hebben staan. Dat is dus al bijna 50/50".

Partiman: "Voorop, een vrouw is niet beter dan een man en vice versa. Dat is ook niet waarom we pleiten voor meer vrouwen in het Parlement. Het gaat ons om die balans. Wat je ziet in onderzoek is dat meer vrouwen in de politiek leidt tot meer ambitie bij jongere meisjes en vrouwen, zowel in het bedrijfsleven als daarbuiten. Dus rolmodellen scheppen. Daarnaast is het goed voor onderwerpen als economie, onderwijs en zorg, voor de kwaliteit van verschillende onderwerpen".

Vrouwen in lokale en regionale politiek zichtbaarder

Volgens Aalberts kan er beter campagne worden gevoerd voor meer vrouwen in lokale en regionale politiek. "Dat zijn namelijk de politici die mensen zien. Want bijvoorbeeld zelfs in verkiezingstijd komen Europarlementariërs bijna niet aan het woord."

Daarnaast kan er volgens hem beter gekeken worden naar de partijen die überhaupt geen vrouwen op de lijst hebben staan. Partiman: "Het is een signaal aan de partijen als de kiezer massaal op een vrouw stemt. En je ziet dus aan partijen die het beter doen, dat het werkt".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stemmen op vrouwen voor Europa

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie