Politiek
KRO-NCRV

Deltacommissaris doet oproep aan Nederlanders: ‘Sla en spaar water op!’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deltacommissaris doet oproep aan Nederlanders: ‘Sla en spaar water op!’

Deltacommissaris Peter Glas maakt zich zorgen om het dalende grondwaterpeil. "We zijn wakker geschud door deze klimaatextremen. Ik kan als deltacommissaris geen water toveren, maar wil wel een oproep doen aan iedereen die aan de waterkraan zit. Sla het water op, houd het vast!", zegt hij in het radioprogramma 1op1.

Video niet beschikbaar

Ook dijkgraaf Paul van Erkelens van Waterschap Fryslân maakt zich zorgen over de droogte: "We hebben een groot tekort aan water. Dat is zorgelijk met een droge zomer die we achter de rug hebben. We hebben ontzettend veel regen nodig."

‘Dit voorjaar alweer sproeiverbod’

Deskundigen verwachten de komende jaren meer warme en droge zomers. Er dreigen voor de boeren opnieuw sproeiverboden en deskundigen verwachten de komende jaren meer warme en droge zomers. "Het is zeer aannemelijk dat men in het voorjaar alweer begint met het instellen van sproeiverboden. Dat is zorgelijk voor de akkerbouwers. Die zijn zo afhankelijk van water", aldus Van Erkelens.

Paul van Erkelens is al 25 jaar in functie en is daarmee de langst werkende dijkgraaf van Nederland. In die 25 jaar is niet alles helemaal vlekkeloos verlopen: "We hebben ons in Friesland teveel gefocust op droge voeten in plaats van natte voeten. We hebben te lang teveel de nadruk gelegd op het stijgen van de zeespiegel", zegt Van Erkelens.

Oplossing is grondwater vasthouden

Na een droge zomer is het grondwaterpeil de afgelopen maanden niet meer gestegen naar een behoorlijk niveau. De situatie is inmiddels ernstiger dan in het jaar 1976. In dat jaar had Nederland ook te kampen met hevige droogte. "De enige oplossing is om zoveel mogelijk water vast te houden", zegt hydroloog Niko Wanders, "want als het water er niet is, dan is het er niet".

Deltacommissaris doet oproep aan Nederlanders: ‘Sla en spaar water op!’

Ster advertentie
Ster advertentie