Politiek
KRO-NCRV

Pieter Omtzigt: burgers wegzetten als wappies, hebben we niet goed gedaan in dit land

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter Omtzigt: burgers wegzetten als wappies, hebben we niet goed gedaan in dit land

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau miste de overheid een nieuwsgierige houding in coronatijd. Dat vindt ook Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Sceptische burgers zijn volgens hem niet voldoende gehoord en ook mensen als wappie wegzetten, was niet goed, vertelt hij bij Spraakmakers.

Stand.nl: De overheid moet beter luisteren naar sceptische burgers

De les wordt maar niet geleerd

Beter luisteren naar de burgers: volgens Omtzigt is het een les die maar niet geleerd wordt. "De overheid probeert te zeggen dat ze beter moeten luisteren naar burgers, maar het gebeurt maar niet." Dat komt volgens Omtzigt omdat er alleen maar met gelijksoortige burgers wordt gesproken.

"Het gevolg daarvan is dat je de toeslagenouders volledig mist, de Groningers volledig mist, want daar wonen geen Kamerleden en ook geen topambtenaren. En ook dat je de grote zorg rond het coronabeleid mist."

Volgens Omtzigt maakt het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau dat ook maar weer eens duidelijk. Veel meer mensen dan werd gedacht, blijken een anti-overheid stemming te hebben. "En die hebben zich niet vertegenwoordigd gevoeld, maar die hebben wel gevoeld dat de maatregelen, de enorme ingrepen op hun burgerlijke vrijheden, hun raakte."

Vervreemding

Volgens Omtzigt is ook onvoldoende gerealiseerd wat er wordt aangericht als informatie wordt weggehaald. Bijvoorbeeld op social media. Dat er daarmee voor gezorgd is dat mensen zich niet uit konden spreken wanneer ze dat wilden, doet volgens Omtzigt heel veel met mensen. "Dat betekent dat je mensen heel erg sceptisch maakt, wanneer het niet uitgelegd wordt." Het lijkt volgens hem op korte termijn een winst, "want het is minder zichtbaar, maar je vervreemd heel veel mensen van je."

Kritiek moet je tegen kunnen

En dat er kritiek is, daar moet je volgens Omtzigt tegen kunnen. "Als jij denkt dat er beleid is waar iedereen het mee eens is, dat is hooguit het winnen van de wereldbeker door het Nederlands elftal. Maar voor de rest is er altijd wel iemand tegen." Dat is volgens Omtzigt ook niet het punt. "Maar de overheid moet wel uitleg geven en de burger meenemen." Ook had er volgens hem tussentijds beter geƫvalueerd moeten worden.

'QR-code is onderschat'

"Een groot aantal mensen heeft ook echt onderschat wat de QR-code en de 2G en 3G met mensen gedaan heeft. Mensen hebben bewust de keuze gemaakt niet te vaccineren." Daar kun je volgens Omtzigt wat van vinden. Maar in omringende landen, zoals Denemarken werd bijvoorbeeld gezegd dat mensen onder de 18 jaar de prik niet langer kregen. En tegen de mensen die zich in Nederland niet wilde laten vaccineren is volgens Omtzigt nooit gezegd 'Ik begrijp eigenlijk wel dat je het vaccin niet wilde hebben'.

"Of je was een wappie of je was een normale burger", zegt Omtzigt. Maar daar tussen waren volgens hem ook heel veel burgers die uitleg wilden over wat er gebeurde. "En ook vooral een grote groep burgers wegzetten als wappies - en dat zijn gewoon de burgers die gebruikmaakten van de burgerrechten - is iets wat we niet goed gedaan hebben in dit land."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie