Politiek
NOS

CDA: praat met Assad over Nederlandse IS'ers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA: praat met Assad over Nederlandse IS'ers

Het CDA roept het kabinet op om zijn morele bezwaren opzij te zetten en in gesprek te gaan met de Syrische dictator Assad. Dat is de volgens de partij de enige manier om berechting van Nederlandse IS-strijders in de regio mogelijk te maken.

Jurgen van den Berg sprak erover in het NOS Radio 1 Journaal met CDA-Kamerlid Martijn van Helvert en Koos van Dam, voormalig Syrië-gezant van de Nederlandse regering.

Nederland heeft sinds maart 2012 geen diplomatieke betrekkingen meer met het Syrische regime. Maar Van Helvert zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het "een verschrikkelijk regime" blijft, maar dat het besef groeit dat het "wel onderdeel is van een oplossing".

De oproep sluit aan bij de discussie over het al dan niet terughalen van kinderen van Nederlandse IS'ers. Deze week oordeelde de rechter dat de Staat zich moet inspannen om 56 kinderen van 23 vrouwen in Koerdische kampen in Noord-Syrië terug te halen. Het kabinet gaat in hoger beroep tegen die uitspraak.

Van Helvert doet de oproep aan het kabinet, waar zijn partij deel van uitmaakt, vandaag bij de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer.

CDA: Nederland moet weer praten met Syrië

Ster advertentie
Ster advertentie