Politiek
KRO-NCRV

Alexander Pechtold: 'Compromis sluiten staat in Nederland onder druk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alexander Pechtold: 'Compromis sluiten staat in Nederland onder druk'

Officieel begint het parlementaire jaar volgende week pas, maar de politieke hoofdrolspelers staan al weken op scherp. Er speelt veel: de asielcrisis, inflatie, de oorlog in Oekraïne. "Er komt wel heel veel samen nu", beaamt Alexander Pechtold. Volgens de oud-D66-leider staat het sluiten van compromissen onder druk. "Dat vind ik een groter probleem dan het oplossen van crises", zegt hij bij Spraakmakers.

"Het hoort bij polderland Nederland: het uitwisselen van belangen om niet allemaal je zin te krijgen maar om wel een stap vooruit te kunnen maken", zegt Pechtold. "Dat staat onder druk." Omdat er nu zoveel partijen in de Tweede Kamer zitten, heeft elke grote beweging volgens Pechtold een 'satelliet'. "CDA heeft de BBB, PvdA heeft de SP, GroenLinks heeft de PvdD, enzovoort. Elke grote beweging heeft een satelliet die zegt 'wat de hoofdbeweging doet is fout, want wij hebben het 100% eigen gelijk'."

Dat geeft volgens Pechtold een enorme druk op de paar partijen die nog samen willen werken en die de stabiliteit van besluitvorming durven te promoten. “Dat vind ik een groter probleem dan het oplossen van een crisis waar gewoon geld, een tijdspad en draagvlak voor moet worden gezocht."

Kans voor innovatie

Pechtold ziet ook een positieve kant. "Doordat er een aantal uitdagingen is die nu aangepakt moeten worden komt er ook innovatie tot stand." De oud-D66-leider hoopt dan ook dat het kabinet niet alleen met mooie koopkrachtplaatjes of plannen voor herstel komt, maar ook met plannen voor het voorkomen van crises. Dat betekent volgens hem innoveren. "We zijn niet alleen een exportland van agrarische producten, we zijn vooral kennisland."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie