Politiek
NOSNTR

VVD wil studie naar celstraf voor oppikken migranten op zee

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD wil studie naar celstraf voor oppikken migranten op zee

VVD-Kamerlid Van Wijngaarden wil dat er een onderzoek komt naar het strafbaar stellen van organisaties die migranten van boten halen. Aanleiding is het schip Sea-Watch 3, dat onder Nederlandse vlag vaart en afgelopen weekend met tientallen mensen aan boord zonder toestemming in Lampedusa afmeerde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Tweede Kamer worstelt met de vraag wat het met organisaties aanmoet, die de zee opgaan om mensen te redden en vervolgens nergens worden toegelaten. Een deel, onder wie Van Wijngaarden, ziet hen min of meer als een laatste schakel in de keten van mensensmokkelaars. Een ander deel vindt juist dat het om idealistische hulpverleners gaat, die met de beste bedoelingen mensenlevens redden.

"Mensen in acuut levensgevaar moet je redden", zegt VVD'er Van Wijngaarden. "Maar het gaat om de vraag of iedereen die door een ngo van een bootje wordt geplukt - afgeduwd door mensensmokkelaars en al dan niet uitgerust met een gps-tracker - een drenkeling is. Je moet goed kijken: waar eindigt de plicht om iemand in nood te helpen en waar begint het faciliteren van en aanzetten tot mensensmokkel?"

Als het onderzoek daar aanleiding toe geeft, wil hij dat actievoerders op schepen als de Sea-Watch 3 een celstraf van maximaal vier jaar celstraf kunnen krijgen of een boete van hooguit 83.000 euro. Dat zijn de straffen die nu al op mensensmokkel staan.

Ster advertentie
Ster advertentie