Politiek
AVROTROS

Agnes Jongerius: 'Het minimumloon in Nederland moet naar 14 euro!'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Agnes Jongerius: 'Het minimumloon in Nederland moet naar 14 euro!'

Ze heeft er keihard voor gewerkt, zegt Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) en ze is er van overtuigd dat ‘haar’ minimumloonwet morgen door het Europees Parlement komt. De wet betekent dat in bijna alle Europese landen de lonen flink omhoog moeten. “Zodat iedereen een fatsoenlijk leven kan leiden, iedereen de huur, boodschappen en de energierekening kan betalen,” zegt ze in MISCHA!.

#122 - Agnes Jongerius - MISCHA!

“Het is een ontzettend urgent onderwerp, helemaal met de stijgende prijzen”, aldus Jongerius die de hoofdonderhandelaar op deze Europese wet is. Ook in Nederland zal het minimumloon dan omhoog moeten. Van het huidige uurloon van 10,48 naar 14 euro.

Niet juichen

Mogelijk goed nieuws voor de werknemers, maar Jongerius merkt dat Den Haag vaak niet staat te juichen bij nieuwe Europese wetten. “In Nederland doet men net alsof ze met de wet uit Brussel niets te maken heeft.”

Als voorbeeld noemt ze het ouderschapsverlof waarover in Brussel eerder werd besloten dat vaders recht hebben op meer dan 2 dagen verlof. “Op de dag van de stemming belde de vorige minister van sociale zaken Wouter Koolmees nog om te zeggen: Die regels willen we niet. Dit regelen we in Nederland zelf wel.’ Maar toen de wet er door kwam, presenteerde hij het alsof Nederland het bedacht had. En hij het symbool was van de moderne man en vader. Ik had het leuk gevonden als hij had gezegd: dit kwam van Brussel, hartelijk dank Europees parlement dat jullie het geregeld hebben.”

Weinig liefde

Het Europees Parlement zou wat Jongerius betreft wat meer gezien mogen worden. “De neiging is nu snel dat bij alles wat fout gaat naar Brussel wordt gewezen, en alles dat goed gaat aan Nederland is te danken. Er is weinig liefde voor Brussel. Maar als het me lukt om het minimumloon in Nederland naar 14 euro te krijgen, dan geeft mij dat het voldoende bevrediging.”

Luister hier het hele gesprek terug!

#122 - Agnes Jongerius - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie