Buitenland
VPRO

Verhoogd Grieks minimumloon: slechts kleine overwinning

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verhoogd Grieks minimumloon: slechts kleine overwinning

Het Griekse minimumloon wordt verhoogd naar het niveau van voor de schuldencrisis van 2012, dat heeft premier Mitsotakis laten weten. En dat voelt als een overwinning voor veel Grieken, vertelt VPRO-collega en Griekenland-kenner Sofoula Schalkwijk in Bureau Buitenland.

VPRO BB Uitgelicht

Kleine overwinning

“Voor de Grieken is het wel belangrijk nieuws”, zegt Schalkwijk. “Het bereiken van het oude niveau betekent toch een kleine overwinning op de pijnlijke schuldencrisis uit 2012.” Athene kreeg toen miljarden aan leningen van het IMF en Europa en in ruil daarvoor moest het land drastisch bezuinigen. “Het lijkt dus op sommige vlakken iets beter te gaan met de Griekse economie”, zegt Schalkwijk. “De werkloosheid is flink gedaald en de schuld aan het IMF is twee jaar eerder afgelost dan afgesproken. Ook is het vertrouwen van Brussel in de regering hersteld.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dubbel gevoel

Recent nog voerde de regering ook al een verhoging door. Toen braken er protesten uit omdat het bedrag veel te laag werd gevonden. De verhoging die nu is aangekondigd voor 2023 voelt dubbel, vertelt Schalkwijk. “750 euro bruto per maand is natuurlijk gewoon heel weinig.” Schalkwijk schetst de vergelijking met het minimumloon in Nederland, dat rond de 1700 euro ligt. “Gezien de stijgende kosten voor het levensonderhoud is het dus meer een doekje voor het bloeden.” De regering moet volgens de journalist wel met extra maatregelen komen. “Alleen al de energieprijzen rijzen de pan uit.”

Europese minimumlonen

In veel EU-landen is het minimumloon zo laag dat daar niet fatsoenlijk van geleefd kan worden. Ook kan het minimumloon erg per EU-land verschillen. Daarom diende de Europese Commissie in 2020 een voorstel in voor een richtlijn voor toereikende Europese lonen, waarmee armoede en ongelijkheid moet worden tegengegaan. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten bereikten afgelopen juni een akkoord. De richtlijn biedt een kader waar een minimumloon aan moet voldoen. Er wordt geen gemeenschappelijk minimumloon vastgesteld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie