Politiek
WNL

CDA-Kamerlid Boswijk vindt kabinet 'te sloom' met stikstofaanpak

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-Kamerlid Boswijk vindt kabinet 'te sloom' met stikstofaanpak

CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk vindt dat het kabinet "te sloom" is met de stikstofaanpak. De stikstofwoordvoerder vindt het "ambitieus" om te denken dat de doelstellingen van 2030 haalbaar zijn. Dat vertelt hij bij WNL-radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes stelde 2030 als deadline, maar laat wat bewegingsruimte toe door erbij te vermelden dat een jaar nooit heilig is. Hij adviseerde twee meetmomenten aan te houden om te kijken hoe het staat met de stikstofreductie: in 2025 en in 2028. Maar, uiteindelijk is halen van de doelstellingen in 2030 wel het hoofddoel.

"Remkes zegt het zelf: 'een jaar is nooit heilig'.", zegt Boswijk, die op die woorden voortborduurt. "In dat ene jaar eerder of later gaat het verschil niet zitten. Het belangrijkste is om zo snel mogelijk te beginnen. Dat hoor ik vanuit de provincies en daar zit ook mijn frustraties. Wij moeten nu beginnen met stikstof reduceren." Dus is het kabinet te sloom in zijn beleid? "Ja dat vind ik wel", concludeert Boswijk.

Kritiek van provincies

Zeven van de twaalf Provinciale CDA-lijsttrekkers zeggen dat de doelstellingen van het kabinet om tot 2030 de stikstofuitstoot te halveren niet gaat lukken. "Er is te veel hyperfocus op een deadline, terwijl wij helemaal niet de instrumenten hebben", uit Boswijk kritiek richting het kabinet.

"Er zijn verschillende manieren om stikstof te reduceren", gaat Boswijk verder. Bijvoorbeeld middels een ruimhartige stoppersregeling, managementmaatregen, innovaties of door boeren te verplaatsen. "Geen van die instrumenten is nu geregeld." Er wordt weliswaar een gewerkt, "maar dat hoor ik al een aantal maanden".

Vanuit de boeren hoort Boswijk de roep om hulp. "Kom met geld, kom met maatregelen. Dan gaan wij zo snel mogelijk beginnen."

Derk Boswijk (CDA-Kamerlid) over het leveren van F16's aan Oekraïne en de traagheid rondom de stikstofproblematiek (9 februari 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie