Naar homepage
Politiek

'Nationaal coördinator racisme en discriminatie is onnodig'
EO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nationaal coördinator racisme en discriminatie is onnodig'

Het aanstellen van een nationaal coördinator racisme en discriminatie, zoals D66 voorstelde, geeft een verkeerd signaal. Dat vindt opiniemaker en Telegraaf-journalist Wierd Duk. "Het wekt de indruk dat Nederland een door en door racistisch land is. Uit onderzoeken blijkt dat dat helemaal niet zo is", zegt hij in Dit is de Dag. Hij ging in debat met D66-Kamerlid Jan Paternotte.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat allochtone kinderen in Nederland tot de gelukkigste kinderen van Nederland behoren, zegt Duk. "Er is geen sprake van virulent racisme wat je in de Verenigde Staten of in Oost-Europa vindt. Met een coördinator kom je tegemoet aan de retoriek en het frame van een kleine groep mensen", vindt hij. D66 baseert zich op 'de Amerikaanse realiteit', stelt Duk. "Op straat is heel anders, dat blijkt uit die onderzoeken."

Paternotte vindt het veel te makkelijk wat Duk racisme ontkent. Een nationaal coördinator kan juist nuttig zijn om discriminatie op de arbeidsmarkt en de woningmarkt, stelt hij. "Uit onderzoek blijkt dat eenderde van de makelaars in Amsterdam bereid is om mee te werken aan discriminerende verzoeken. Uit onderzoek blijkt dat als bij sollicitaties de kans dat je wordt uitgenodigd voor en sollicitatiegesprek kleiner is als je een buitenlandse achternaam hebt." Volgens de D66'er zijn er meer meldingen van antisemitisme dan ooit en zijn er ook steeds meer hate crimes tegen LGBT'ers.

Een nationaal coördinator heeft een aparte status en kan "door ministeries heenwerken" volgens Paternotte, net als de nationaal coördinator terrorismebestrijding. "Zo verdwijnt het onderwerp niet van de agenda."

Ster advertentie
Ster advertentie