Politiek
Zwart

Mark Purperhart: 'Ga naar de mensen toe als politicus'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Mark Purperhart: 'Ga naar de mensen toe als politicus'

Politiek is al lang niet meer stoffig. Jongeren met verschillende achtergronden zijn steeds vaker politiek betrokken. Zo ook Mark Purperhart, 26 jaar en al fractievoorzitter en raadslid van het CDA in de gemeente Zutphen-Warnsveld. De vraag waar Mark Purperhart zich mee bezighoudt is: "Hoe kan je er voor zorgen als nieuwe politicus dat je het vertrouwen terugwint?" Daarover vertelt hij in De Nacht is ZWART.

Politiek en geloof vult elkaar aan voor Purperhart. Purperhart: "Denk dat de christelijke normen en waarden een goed fundament kunnen zijn voor een gezegend land."

Zutphen-Warnsveld

Zutphen-Warnsveld is een cultuurstad, er komen jaarlijks veel toeristen om de oude gebouwen te bekijken. Naast de mooie aspecten van de stad lopen ze ook tegen problemen aan in Zutphen: "Verkeersveiligheid, drugsproblematiek onder de jongeren en openbare orde", noemt Purperhart.

Ook de energiekosten spelen een uitdaging in de gemeente Zutphen-Warnsveld. Purperhart: "We hebben laatst aangegeven dat mensen met een laag inkomen mogen aangeven dat ze de energiekosten niet kunnen betalen, hiervoor krijgen ze een X bedrag. Nu blijkt wel dat we niet genoeg geld hebben." Purperhart hoopt dat er nu vooral naar verduurzaming word gekeken, zodat op de lange termijn er minder geld nodig is voor energiekosten.

Verjonging in de politiek

Het is niet vol te houden met alleen maar verouderde politici, maar juist in Zutphen Warnsveld sluiten steeds meer jonge mensen zich aan bij het CDA. Purperhart: "Wij zijn de jongste fractie in de gemeente, we hebben twee jongeren van 18 jaar, zelf ben ik 26." Intern is het CDA ook met veel verjonging bezig en Purperhart verwacht dit volgend jaar terug te zien tijdens de verkiezingen.

Jongerenparticipatie

Purperhart: "Jonge mensen hebben talenten, ze moeten zichzelf klaarstomen om het roer over te nemen." Dit is het moment om de kennis van de oudere generatie te vergaren en in gesprek te gaan om tot een oplossing te komen. Purperhart sluit af: "De geschiedenis is een fundament om op te bouwen."

Wil je de hele uitzending beluisteren? Dat kan hier:

De Nacht is ZWART

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie