Politiek
AVROTROS

Kamer reageert op zwartgelakte dossiers toeslagenaffaire: 'Onbegrijpelijk hoe Snel zo met die mensen kan omgaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamer reageert op zwartgelakte dossiers toeslagenaffaire: 'Onbegrijpelijk hoe Snel zo met die mensen kan omgaan'

"Ik begrijp niet hoe de staatssecretaris zo met die mensen kan omgaan", zegt Tweede Kamerlid voor de PvdA Henk Nijboer in Radio EenVandaag over de zwartgelakte dossiers. Die zijn verstuurd naar de ouders die ten onrechte zijn beschuldigd van toeslagenfraude.

Nijboer, financieel specialist van de PvdA, noemt het handelen van staatssecretaris Menno Snel 'lomp, onhandig en onmenselijk'. De gedupeerde ouders kunnen sinds gisteren hun dossier inzien en dat leidt tot verontwaardiging op Twitter, omdat te zien is dat hele pagina's zijn zwartgelakt.

'Vertekend beeld'

Staatssecretaris Snel zegt dat hij de ophef die op Twitter is ontstaan begrijpt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris van Financiën dat de zwartgelakte stukken die op Twitter rond worden gestuurd, een belastingcontrole van een kinderopvanginstelling zijn. "Waarbij slechts één regel over de betreffende burger gaat", schrijft hij.

"Deze documenten zijn voor de volledigheid meegestuurd, maar geven nu wel een vertekend beeld", schrijft Snel over de zwartgelakte pagina's. In totaal zijn nu 19 dossiers naar gedupeerden verstuurd en zijn er 150 verzoeken tot inzage ontvangen.

'Vreemde kopieën van paspoorten wel zichtbaar'

Dinsdagavond plaatste SP-Kamerlid Renske Leijten een korte video op Twitter waarin een van de zwartgelakte dossiers is te zien. Volgens Leijten zijn de ouders die de dossiers hebben gekregen woedend. "Ze wilden weten waarom ze fraudeur zijn, en nu krijgen ze dit", schrijft ze.

Volgens Leijten is het argument van de staatssecretaris dat het om privacybescherming gaat niet op. "Er zitten zelfs kopieën van paspoorten van vreemde mensen in het dossier. Of gegevens van personeelsleden van kinderopvangcentra."

'Staatssecretaris niet in staat recht te doen'

"De staatssecretaris had vorige week een zwaar debat over dit conflict in de Tweede Kamer en beloofde daarna beterschap. Hij beloofde menselijker te zijn. En dan stuurt hij vervolgens dit op, waar ze helemaal niks mee kunnen", zegt PvdA-Kamerlid Nijboer.

Nijboer neemt dan ook geen genoegen met het antwoord dat Snel vanmiddag schreef naar de Tweede Kamer. "De staatssecretaris blijkt keer op keer niet in staat om die mensen recht te doen. Hij heeft ze ook maar één keer gesproken. Moet je nagaan, dat je dit aandoet en ze dan maar één keer spreekt", zegt Nijboer gefrustreerd.

Nijboer (PvdA) reageert op zwartgelakte dossiers gedupeerde ouders toeslagenaffaire

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie