Politiek
BNNVARA

Wouke van Scherrenburg duikt in 'De strijd om het Binnenhof'

foto: Wim Kluversfoto: Wim Kluvers
  1. Nieuwschevron right
  2. Wouke van Scherrenburg duikt in 'De strijd om het Binnenhof'

Wat hebben Jacoba van Beieren, Johan van Oldebarnevelt en Pim Fortuyn met elkaar gemeen? Het zijn allemaal politieke leiders die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Nederlandse democratie.

In de serie 'De strijd om het Binnenhof' duikt oud-politiek verslaggever Wouke van Scherrenburg in de levens van deze politieke kopstukken. En dat levert spannende ontdekkingen op, vertelt ze in De Nieuws BV.

Wouke van Scherrenburg, die jarenlang een bekende verschijning op het Binnenhof was, neemt de kijker mee in de levens van Jacoba van Beieren, Johan van Oldenbarnevelt, de gebroeders De Witt, Rutger Jan Schimmelpenninck, Johan Rudolph Thorbecke, Pieter Jelles Troelstra en Pim Fortuyn. Levens die getekend werden door strijd om macht en persoonlijke tragiek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De journaliste lijkt de geknipte presentator voor de zevendelige geschiedenisserie. Ze haalde immers zelf de geschiedenisboekjes met het beroemde 'koken-akkefietje' met Pim Fortuyn. Dat het geschiedenis zou worden, kon Scherrenburg toen nog niet vermoeden: "Het eerste moment dacht ik: Godallemachtig wat een lul zeg. Maar het tweede moment dacht ik: Dit is echt een gouden kwoot. De collega's van RTL liepen er met een cameraploeg en al die duimen gingen omhoog. En mijn cameraman liep ook ontzettend te grinniken."

Fortuyn

Voor van Scherrenburg staat het als een paal boven water dat Pim Fortuyn een plek verdiend in deze serie over belangrijke leiders. "Kloppen aan de poort van de macht, dat is de rode draad. Mensen die zich verzetten tegen het establishment, dat deed Fortuyn natuurlijk ook. En hij heeft in Nederland het debat behoorlijk veranderd, zowel het taalgebruik als de aandacht voor mensen die het moeilijker hebben."

Quote

Fortuyn had een baan voor mij in petto, als hij minister president was geworden.

Wouke van Scherrenburg

Toch is de journaliste ook achter dingen van Pim Fortuyn gekomen die ze nog niet wist. "Ja, wat voor baan hij voor mij in petto had, als hij minister president was geworden. Daar wist ik totaal niets van. "Wat voor baan dat was, wil van Scherrenburg nog niet verklappen. "Ik heb één cliffhanger, die ga ik niet weggeven. Maar dan had ik hier nu met een riant pensioen gezeten."

Jacoba van Beieren

In de serie staat maar één aflevering in het teken van een vrouw: Jacoba van Beieren. Ze was tijdens haar leven (1401-1436) gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. Van Scherrenburg: "Om die macht te behouden had ze drie huwelijken achter de rug, waarbij ze door een van de echtgenoten gruwelijk werd verraden."

Het werd haar verboden nog een keer te trouwen, omdat men bang was dat haar nageslacht later de macht zou overnemen. Toch trouwde ze nog één keer, uit liefde: "Het is bijna een happy end. Maar helaas heeft ze niet lang kunnen genieten van dat huwelijk, want ze stierf al vrij snel aan de tering."

Quote

Uiteindelijk kreeg iedereen kiesrecht en kwamen er ook vrouwelijke parlementariërs. Dat vind ik echt geweldig.

Wouke van Scherrenburg

Een andere politicus die veel indruk op van Scherrenburg heeft gemaaktis Pieter Jelles Troelstra (1860-1930). Friese volksheld, dichter, parlementariër, maar bovenal de grondlegger van de sociaaldemocratie in Nederland. "Wat heel bijzonder aan deze Fries is, is dat hij opkwam voor de mensen die niks hadden. De arbeiders die geen stemrecht, geen geld en geen eten hadden."

Troelstra heeft ervoor gezorgd dat er voor iedereen kiesrecht kwam, niet alleen voor de gegoede burgerij en de adel. Van Scherrenburg: "Behalve voor de vrouwen, die moesten nog even twee jaar wachten. Maar uiteindelijk kreeg iedereen dat kiesrecht en kwamen er ook vrouwelijke parlementariërs. Dat vind ik echt geweldig."

De strijd om het Binnenhof' is vanaf vrijdag 8 januari wekelijks om 22.10 te zien op NPO 2.

Wouke van Scherrenburg over 'de strijd om het Binnenhof'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie