Politiek
NOS

Tweede Kamer kritisch over ministerie van Justitie en Veiligheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Kamer kritisch over ministerie van Justitie en Veiligheid

Het ministerie van Justitie en Veiligheid kwam de laatste tijd niet al te goed in het nieuws. Meerdere bewindslieden traden af en de cultuur op het ministerie zou slecht zijn. Kamerleden kijken met zorgen naar de toekomst van het ministerie, zeggen ze in NOS Met het Oog Op Morgen.

D66-Kamerlid Groothuizen twijfelt er niet aan dat de meeste mensen die op het ministerie werken "heel hard hun best doen". Wel zijn er volgens hem nog te veel incidenten.

Als voorbeelden noemt hij het aftreden van staatssecretaris Harbers vanwege verzwegen asielcijfers en de mogelijke bemoeienis van het ministerie met de rechtszaak tegen Geert Wilders. Groothuizen heeft daarom nog steeds de indruk dat "onwelgevallige informatie" niet altijd naar buiten komt.

Staatssecretaris Mark Harbers bij het bekend maken van zijn aftreden. (ANP)

Ook maakt Groothuizen mee dat hij "niet kloppende antwoorden" op vragen krijgt. Groothuizen: "Ik kom zelf uit de praktijk en weet hoe het gaat in het strafrecht. Maar soms raken de antwoorden kant noch wal."

Het Kamerlid komt bovendien veel rapporten van externe bureau's tegen en vraagt zich daarom af of kennis en ervaring "wel voldoende zijn geborgd" bij het departement.

Geen heldere antwoorden

Ook VVD-Kamerlid Yesilgöz vindt de communicatie met het departement soms storend. "Op veel vragen die je als Kamerlid stelt, komen geen heldere antwoorden. Dat maakt mijn werk ingewikkeld."

Verantwoordelijk minister Grapperhaus in de plenaire zaal van de Tweede Kamer (ANP)

PVV-Kamerlid Markuszower noemt het ministerie van binnen "verrot". Volgens hem schuiven ministers "zaken onder het tapijt" en vervolgen ze met Wilders een oppositieleider. "Ze zijn te veel bezig met oneerlijk zijn tegen elkaar, tegen de Kamer en tegen Nederland. Dit ministerie maakt Nederland niet veiliger", aldus Markuszower.

Investeringen

Positief noemen Kamerleden van onder meer VVD en CDA dat het kabinet meer geld uittrekt om te investeren in politie, advocatuur en de asielketen. Daar werd onder vorige kabinetten flink op bezuinigd. Hoewel D66-Kamerlid Groothuizen benadrukt dat met de huidige investeringen de problemen nog niet zijn opgelost.

VVD-Kamerlid Yesilgöz pleit voor een noodwet, zodat het in de strijd tegen de zware criminaliteit mogelijk wordt om "veel verder te gaan" als het gaat om het delen van informatie. Yesilgöz: "Die noodwet moet echt snel komen. We moeten de grote jongens en drugsbaronnen veel harder aanpakken."

Kamerleden blijven bezorgd over Ministerie van Justitie en Veiligheid

Ster advertentie
Ster advertentie