Politiek

Hoofdeconoom ING: 'CPB oefent politieke invloed uit met armoedecijfers'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofdeconoom ING: 'CPB oefent politieke invloed uit met armoedecijfers'

Met de voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) over de stijgende armoede van komende jaren, kan het niet anders dan veel partijen in hun verkiezingscampagnes de aanpak van armoede als speerpunt nemen. Maar volgens hoofdeconoom van ING Marieke Blom moet er ook kritisch naar de cijfers worden gekeken. "Ze verschillen niet zo heel veel in vergelijking met vorige jaren. Het CPB oefent met de weergave politieke invloed uit", aldus Blom in WNL Haagse Lobby.

Video niet beschikbaar

"Normaal gesproken nam het CPB nooit deze cijfers in hun informatie op, maar nu maken ze een heel prominent straatje in hun rapport waarin ze het percentage Nederlanders en het percentage kinderen dat in armoede leeft in beeld hebben gebracht." Blom vervolgt: "Wat ik opvallend vind, is dat het percentage van 2021 ten opzichte van 2022 is gedaald." Dat komt volgens de hoofdeconoom door alle compensatieregelingen die het kabinet in het leven heeft geroepen.

Inflatie

Econoom Lex Hoogduin zou graag zien dat alle compensatieregelingen worden afgeschaft en dat juist de inflatie wordt aangepakt. "Als je de cijfers bekijkt, dan is het kabinet nu met pleisters plakken bezig geweest. De armoede blijft alleen maar stijgen. Aan de basis daarvan ligt een stijgende inflatie."

Arbeidspotentieel

Beide economen zijn het erover eens dat ook kritisch moet worden gekeken naar het arbeidspotentieel. Per persoon meer uren werken kan het armoedecijfer ook omlaaghalen. "We zouden moeten streven naar een gelijkwaardigere samenleving tussen mannen en vrouwen, maar je blijft zien dat vooral vrouwen in deeltijd werken. Juist bij vrouwen zit het grootste potentieel", aldus Blom. De politiek zou volgens haar maatregelen moeten treffen om werken voor vrouwen aantrekkelijker te maken.

Armoede staat hoog op de agenda in de verkiezingscampagnes (21 augustus 2023) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie