Politiek
KRO-NCRV

Is er een brug te slaan tussen de tegen- en voorstanders van de EU?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is er een brug te slaan tussen de tegen- en voorstanders van de EU?

De Europese verkiezingen staan voor de deur. Niet de meest populaire bestuurslaag, niet de meest populaire verkiezingen, kortom: niet de hoogste opkomst. Toch is de EU vaak onderwerp van hevige discussie en er is veel weerstand tegen het Brusselse. Bij Spraakmakers ging een euroscepticus in gesprek met EU-believers. Is er een brug te slaan tussen de twee kampen?

'Levensgroot gevaar'

Stef Smits is lid van de Spraakmakers Community en omschrijft zichzelf als Euroscepticus met Hoofdletters! Hij vindt Europa een 'levensgroot gevaar'. "Europa wil alles beslissen en heeft een heleboel wetten. Dat vind ik een groot gevaar", zegt Smits. Hij vindt dat de mening van de burger steeds minder wordt gewaardeerd. "In Brussel en Straatsburg wordt besloten wat Europese regeringen moeten doen."

Liefdesverklaring

Onder begeleiding van filosoof Lammert Kamphuis, schrijver van het boek Verslaafd aan ons eigen gelijk, zijn we met euroscepticus Smits op een tocht gegaan langs drie uitgesproken Europeanen. Niet om met elkaar in debat te gaan dus, maar om elkaar een beetje te vinden.

Van Kamphuis kregen ze diverse opdrachten om dichter tot elkaar te komen. Zo kregen Smits en politiek commentator Kees Boonman de opdracht een 'liefdesverklaring' te schrijven aan een politieke tegenstander. Je hoort en ziet het in deel één van dit experiment.

Luister naar de liefdesverklaringen

Video niet beschikbaar

Ook ging Smits in gesprek met Europarlementariër Bas Eikhout. Waar is de EU-liefde ontstaan bij Eickhout? "Als je van de EU houdt, weet je ook wanneer het faalt", zo omschrijft Eickhout. Kijk en luister hier naar deel twee van het EU-experiment.

Euroscepticus ontmoet Europa-liefhebber deel II

Video niet beschikbaar

Meer weten over Europa? Op de NPO-pagina over de Europese Verkiezingen vind je een uitleg over wat het Europees Parlement doet, gesprekken met politici, verdiepende podcasts en documentaires. Op de avond voor de verkiezingen (5 juni) zendt de NOS het debat uit op NPO1.

Ster advertentie
Ster advertentie