Politiek
NOS

'Tweede Kamer is een plek geworden waar videomateriaal voor sociale media wordt opgenomen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tweede Kamer is een plek geworden waar videomateriaal voor sociale media wordt opgenomen'

De politiek moet nu maatregelen nemen tegen sociale mediaplatforms om te voorkomen dat de politiek verder polariseert. Oud-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) deed die oproep in NRC. Sociale media zijn een belangrijke reden van de verharding in politiek Den Haag, aldus Verhoeven in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Strijd, in beeld komen, kijk mij eens. En dat vervolgens via sociale media verlengen naar je doelgroep. Dat is het politieke verdienmodel geworden", zegt Verhoeven in het NOS Radio 1 Journaal. "Het debat in de plenaire zaal dient niet meer voor de inhoudelijk gedachtewisseling of om tot een beoordeling van een wet of voorstel te komen. Het is voor veel Kamerleden vooral de plek waar ze videomateriaal kunnen opnemen om dat vervolgens op sociale media te zetten.

Voor de bühne

"Heel veel politici zijn ongelofelijk bezig met hoe ze overkomen op sociale media. Bijvoorbeeld als een motie van iemand wordt aangenomen, wordt dat gelijk op sociale media gezet. Maar er worden 5000 moties per jaar ingediend, die hebben bijna geen invloed op het beleid in Nederland. Het is allemaal voor de bühne", aldus Verhoeven.

"Kamerwerk is niet alleen een motie indienen of een fel debat voeren. Echt Kamerwerk is een wet grondig doorpluizen en kijken of er onderdelen in staan die kunnen leiden tot grote problemen. Dat is relatief onzichtbaar, saai en taai werk, maar dat is wel hoe je hele vervelende, nare situaties kan voorkomen. De toeslagenaffaire is een voorbeeld. Die had met saai, wetgevend werk van de Kamer voorkomen kunnen worden en niet met polariserend geschreeuw op Twitter."

Algoritmes blootleggen

"Sociale media hebben de afgelopen twintig jaar het hele maatschappelijke en politieke speelveld veranderd. Daar moeten we iets aan doen. Met algoritmes houden ze mensen zo lang mogelijk op het platform. En we zien dat polariserende, opruiende inhoud meer wordt verspreid dan andere inhoud. Die algoritmes moeten blootgelegd worden."

Verhoeven: "Wat mij betreft komt er een algoritme-waakhond die onder de motorkap kijkt. Niet om inhoud te verbieden, maar om mensen bewuster te maken van dit onzichtbare mechanisme. Om beter te begrijpen hoe die algoritmes de democratie beïnvloeden. Want de manier waarop je informatie krijgt, is heel belangrijk voor je opinie."

r1jn sociale media

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie