GroenLinks-PvdA wil verbod op leliebollenteelt: '114 kilo pesticiden nodig per hectare per jaar'
- Nieuws
- GroenLinks-PvdA wil verbod op leliebollenteelt: '114 kilo pesticiden nodig per hectare per jaar'
Leliebollentelers spuiten, volgens het CBS, gemiddeld 114 kilo pesticiden per hectare per jaar op hun akkers. Dit heeft allemaal negatieve effecten op de gezondheid, zegt GroenLinks-PvdA-Kamerlid Laura Bromet. Haar partij wil een verbod, kondigt ze aan in Dit is de Dag. "Winst van een ondernemer is niet belangrijker dan de volksgezondheid."
Is de lelieteelt een gevaar voor de gezondheid? (23 juli 2025) - Dit is de Dag
In Limburg diende een rechtszaak tussen een leliebollenteler en 35 omwonenden. De omwonenden vreesden gezondheidsschade door de pesticiden. De teler zei op zijn beurt dat de middelen allemaal goed waren gekeurd door de instanties. De omwonenden kregen gelijk, omdat de manier waarop het college dat de middelen goedkeurt (het Ctgb) niet 'waterdicht' is.
'Welk belang wordt hier gediend?'
Voor Bromet is het zo klaar als een klontje. In heel Nederland moet er geen leliebollenteelt meer plaatsvinden. "Die middelen worden getest, maar er wordt niet getest wat cocktails van die gifstoffen kunnen betekenen", zegt ze. "Sommige giffen worden veilig gevonden en blijken later toch niet veilig te zijn." Bestrijdingsmiddelen worden in verband gebracht met onder andere Parkinson, al is het moeilijk te bewijzen of dit verband echt bestaat.
Voor het verbouwen van lelies zijn erg veel pesticiden nodig, zegt Bromet: 114 kilo per hectare per jaar. Voor graan is bijvoorbeeld maar 3 kilo nodig, voor aardappels 12. "Die lelies gaan naar het buitenland en die bestrijdingsmiddelen blijven achter", zegt Bromet. "Ik snap best dat omwonenden zeggen: welk belang wordt hier gediend? Alleen die van de lelieteler."
Kritiek
Epidemioloog Hans Kromhout is minder onder de indruk dan Bromet. Hij vindt het verbieden van de lelieteelt overdreven. "Je moet goed kijken naar wat er gebruikt wordt. Tweederde van die 114 kilo is paraffineolie. Dat smeren we ook op onze huid als vaseline. Het gaat er uiteindelijk om wat er precies gebruikt wordt en of mensen er voldoende aan blootgesteld worden om effect te hebben", zegt hij.
Pesticiden verbieden in Nederland zet geen zoden aan de dijk, denkt hij. "Het merendeel van de pesticiden die we in ons lichaam krijgen, krijgen we via voeding. Dat is de grootste bron. Als we pesticiden uit Nederland verbannen, krijgen we ze uit andere landen", denkt hij.