Politiek
WNL

Minister Van Gennip: 'Laat senioren langer doorwerken als ze dat willen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Van Gennip: 'Laat senioren langer doorwerken als ze dat willen'

"Sommige werknemers zijn niet te stoppen." Dat is de slogan waarmee demissionair minister van Sociale Zaken Karien van Gennip de komende tijd de boer op gaat. De kersverse vicepremier wil dat pensioengerechtigden die graag door willen werken dat ook kunnen, zodat de krappe arbeidsmarkt meer lucht krijgt.

Video niet beschikbaar

"We moeten onze senioren weer meer leren waarderen", zegt Van Gennip donderdagochtend in Sven op 1. "Wij willen tegen werkgevers gaan zeggen: je hoeft je werknemers van 66 of 67 niet te ontslaan. Zorg dat je de ervaring die mensen met zich meebrengen bij je houdt."

Zij die door willen werken, zullen volgens Van Gennip dus meer ruimte moeten krijgen van werkgever en overheid om dat te doen. Het CDA van de bewindsvrouw stelt in het nieuwe verkiezingsprogramma voor om het mogelijk te maken voor dit soort werknemers om later in AOW op te nemen, om vervolgens een hoger maandbedrag te ontvangen. Voor de minister is dit eveneens een optie, maar ze benadrukt dat dit plan eerst uitgewerkt zal moeten worden.

'Geen 1,3 miljoen huizen voor arbeidsmigranten'

Het plan is onlosmakelijk verbonden met de krapte op de arbeidsmarkt, evenals de toenemende arbeidsmigratie. Op dit vlak pleit Van Gennip voor meer visie van de overheid. "We hebben geen huizen voor 1,3 miljoen arbeidsmigranten", stelt ze. "Het moet aantrekkelijker worden om te robotiseren. Ik was laatst bij een bramenbedrijf en voor hen was het goedkoper om een paar Roemenen in dienst te nemen dan te automatiseren."

Bovendien vindt Van Gennip dat we moeten nadenken over welk soort arbeidsmigratie welkom is in Nederland. "Je moet keuzes maken: welke sector wel en welke sector niet." Voor de minister hebben hoogopgeleide kennismigranten grotere prioriteit.

Van Gennip laat doorschemeren dat ze haar plannen graag zelf zou willen uitvoeren. "Het is nog veel te vroeg om te speculeren, maar de eerlijkheid is: ik ben twee jaar geleden naar Den Haag teruggekomen. Twee jaar voelt wat kort."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie