Politiek

‘De politiek zou een baken van hoop moeten zijn, maar het is een baken van rancune’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘De politiek zou een baken van hoop moeten zijn, maar het is een baken van rancune’

Nog één keer blikken spindoctors Jack de Vries en Julia
Wouters terug op de formatie in de podcast De Spindoctors. De lange formatie
heeft veel blootgelegd, vindt Wouters: “We missen moreel leiderschap”, vindt
ze.

#19 - Spindoctors nemen (voorlopig) afscheid zonder het nieuwe elan te vinden (S02)

Na bijna tien maanden vergaderen is er eindelijk een regeerakkoord en een kabinet, maar er is geen visie voor “welke richting we uitgaan met dit land”, vindt de voormalige media-adviseur van Lodewijk Asscher. “Politiek zou een baken van hoop moeten zijn, maar politiek is een baken van rancune geworden. Den Haag is een jaar lang met zichzelf bezig geweest.” Wouters mist een overheid die ‘een arm om je heen slaat’: “Iets vaderlijks of moederlijks, een overheid die wijst: daar gaan we heen…”

Jack de Vries zag zelfs “een teloorgang van ons politieke systeem”, vertelt hij in de podcast. “We zitten echt op een zorgelijk punt nu. Als we dat debat over de regeringsverklaring zie, vraag ik me echt af: hoe gaan we dan al die uitdagingen oplossen zodat de zwijgende meerderheid weer vertrouwen krijgt?” Dat op zichzelf is ook een enorme uitdaging, denkt hij.

De uitvoering

Het kabinet kán best een succes worden, denkt Julia Wouters: als de uitvoering maar centraal staat. “Prima dat je een nieuw bewindspersonen voor Groningen reserveert, maar als mensen na vijf jaar nog steeds geen wc hebben, dan houdt het op”, vindt ze. “Mensen willen gewoon dat er iets gebeurt.”

Jack de Vries hoopt dat dat lukt, maar hij heeft ook vooral geleerd dat politiek mensenwerk is. “Als het tussen de mensen niet goed gaat, dan leidt het land eronder. Dat blijft een zorgpunt voor het kabinet. Zit het nu écht goed tussen Rutte en Kaag? Het zou zo zonde zijn als het kabinet snel zou vallen.”

Gerelateerde podcast

De Spindoctors

De Spindoctors

Ster advertentie
Ster advertentie