Politiek
WNL

Jan Paternotte (D66) denkt dat nieuwe premier 'een enorme uitdaging' staat te wachten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Paternotte (D66) denkt dat nieuwe premier 'een enorme uitdaging' staat te wachten

Wie de premier ook wordt, hem of haar staat "een enorme uitdaging" te wachten, stelt vervangend fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Beoogd premier Ronald Plasterk richtte zich vanmorgen in een open brief in De Telegraaf direct tot NSC-leider Pieter Omtzigt: Sorry! Dat deed Plasterk, omdat hij in het Kamerdebat over de formatiegesprekken zei dat Omtzigt zijn dienstauto had geleend om zich naar het hotel te verplaatsen. Omtzigt gebruikte die dienstauto, om vervolgens in het hotel aan media te vertellen dat hij de stekker uit de formatiegesprekken trekt.

Enorme uitdaging

Omtzigt blokkeert tot op heden de aanstelling van Plasterk, maar het is nog de vraag of hij zijn poot stijf houdt na de excuses van de ex-informateur. En of het nu Plasterk wordt of een totaal ander persoon, de aankomend premier krijgt "een enorme uitdaging" voorgeschoteld.

Een van die uitdagingen is volgens Paternotte de vertegenwoordiging van Nederland in het buitenland. "De opdracht die je meekrijgt is nogal wat. Je moet heel veel naar Brussel om daar te klagen over afspraken in Europa en om te vragen of we veel geld terug mogen krijgen."

Politiek ervaring is dan welkom. Plasterk heeft dat. Hij vulde in het verleden twee ministerposten in. Die van Onderwijs en van Binnenlandse Zaken. Daarnaast was hij ook jarenlang woordvoerder van Financiën namens PvdA. "Je moet ook kunnen omgaan met teleurstellingen", reageert Paternotte. "Er zijn nogal wat missies waarmee ze naar Brussel willen. Waarvan deskundigen of eerdere ministers zeiden: ze zijn Brussel klaar met Nederlanders die zich niet aan de regels houden en vervolgens vragen de regels aan te passen."

Geert Wilders

Paternotte vindt het "überhaupt knap" als de formerende partijen een geschikte premier weten te vinden. Dat heeft volgens hem ook te maken met de houding van PVV-leider Geert Wilders. "Hij vindt dat hij premier moet worden, maar van anderen mocht dat niet. Daar was bij best boos over. Hij zei ook: 'Ik word op een dag alsnog premier'."

Dat kan de toekomstig premier het gevoel geven dat hij of zij er zit voor de korte termijn, denkt Paternotte. "Om de stoel warm te houden, totdat Wilders 'm zelf inneemt op een geschikt moment. Ga er maar aanstaan."

Jan Paternotte (Kamerlid D66): 'Nieuwe premier staat enorme uitdaging te wachten' (17 mei 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie