Politiek
EO

CU-leider Mirjam Bikker: Rutte nam bewust het risico op val van het kabinet

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CU-leider Mirjam Bikker: Rutte nam bewust het risico op val van het kabinet

Premier Rutte nam begin juli bewust het risico dat het kabinet kon vallen. Dat zegt fractievoorzitter Mirjam Bikker van de ChristenUnie in Dit is de Dag. De VVD, Ruttes partij, legde toen als harde eis op tafel het recht op gezinshereniging van bepaalde vluchtelingen te beperken. Terwijl bekend was dat dit punt voor de ChristenUnie onacceptabel zou zijn.

#5 - Dwars door Utrecht met Mirjam Bikker (S06) - Tour de Tijs

Bikker werd geïnterviewd vanaf de fiets, terwijl ze door Utrecht reed met Tijs van den Brink. "Voor de ChristenUnie hoort een gezin bij elkaar, kinderen horen op te groeien bij hun ouders. Dat wist de VVD al heel vroeg, ik ben daar heel helder over geweest. Wij gaan geen verschil maken tussen oorlogsvluchtelingen en vluchtelingen omwille van hun geloof. Je gaat niet beslissen dat bij de ene groep het kind bij de papa mag zijn en bij de ander niet."

Bikker zegt niet 100 procent zeker te weten of Rutte echt uit was op de kabinetsval. "Hij heeft wel geweten dat dit het gevolg kon zijn. Ik heb hem gesproken na afloop. Toen heeft hij niet klip en klaar gezegd dat hij uit was op de val. Maar ik denk wel dat VVD zich heeft gerealiseerd dat ze hiermee hoog spel speelden en dat het goed zou kunnen dat het kabinet zou vallen."

Teleurstelling

Na de val van het kabinet was de CU-fractieleider 'enorm teleurgesteld'. Juist omdat de partij volgens haar wel bereid was om compromissen te sluiten om de toestroom van arbeidsmigranten en vluchtelingen te beperken. "Maar we gaan gezinnen niet verdeeld laten zijn. Als de VVD dat niet wil accepteren, dan is er ook geen bodem meer om samen te werken. Dan word je niet erkend in wat je diepste waarde is."

foto: EO

Tijs van den Brink en Mirjam Bikker

Oppositie voeren

Met de nieuwe verkiezingen in zicht denkt de ChristenUnie eerder aan oppositie voeren dan opnieuw zitting nemen in een kabinet. Bikker: "Voor mij gaan idealen boven de macht. Soms kan het nodig zijn dat je wel verantwoordelijkheid draagt. Maar voor de CU is belangrijk dat we vanuit onze idealen opkomen voor de mensen die kwetsbaar zijn. En we hebben gezien dat je in een coalitie zoveel tijd kwijt bent om tot compromissen te komen, dat je weinig kans hebt om je eigen idealen te voorzien van nieuwe brandstof en plannen."

Voor Bikker zou het in de campagnetijd vooral moeten gaan over de thema’s armoedebestrijding en tegengaan van polarisatie. "De ChristenUnie staat voor 'hoe leef je met elkaar, hoe zorg je voor elkaar'. Ik heb veel mensen gesproken die verlangen naar een samenleving waarin we elkaar niet meer verrot schelden, maar de boel opbouwen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie