Politiek
KRO-NCRV

'De coalitie houdt elkaar de hand boven het hoofd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De coalitie houdt elkaar de hand boven het hoofd'

Nadat Ank Bijleveld de Kamer verkeerd informeerde over de bombardementen in Irak, ligt nu Menno Snel van D66 onder vuur omdat hij informatie heeft achtergehouden. Wat betekent dit voor het vertrouwen in het kabinet? "Ze houden elkaar in de coalitie de hand boven het hoofd", aldus politiek columnist Jos Heymans in Spraakmakers.

Of het kabinet het tot de eindstreep zal redden, is lastig te zeggen volgens de columnist bij het RTL Nieuws. "Er valt nooit één slachtoffer in een kabinet." Als Bijleveld weg moet, dan zal het CDA mogelijk willen dat Snel ook weggaat.

Helft vertrouwen kwijt

Toen minister Bijleveld onlangs de Kamer verkeerd ingelicht bleek te hebben over de bombardementen in Irak, leverde haar dat een motie van wantrouwen op. Ze kreeg 71 stemmen tegen, bijna de helft, maar niet genoeg. Dat komt vooral doordat de coalitie elkaar nog overeind houdt.

Nu blijkt dat staatssecretaris van Financiën Snel de Kamer informatie heeft achtergehouden over kinderopvangtoeslag. Een nieuwe klap voor kabinet Rutte III.

Struikelen over bananenschil

"Het gaat al niet zo lekker in het kabinet." Heymans ziet dat het onderlinge wantrouwen en irritaties in de coalitie groeien. "De VVD die er toch de pest in heeft dat ze straks niet meer honderd mogen rijden. Je ziet de ruzie tussen D66 en de ChristenUnie over de veestapel." Overal zijn irritaties en dat is terug te zien in overleggen die steeds langer duren.

De kans dat het kabinet nu door een klein voorvalletje zal knappen, neemt daardoor toe. "Een kabinet struikelt altijd over bananenschillen, nooit over grote dingen waar al maanden over gediscussieerd wordt."

Stand.nl: Het kabinet gooit zijn betrouwbaarheid te grabbel

Ster advertentie
Ster advertentie