Politiek
AVROTROS

Kaag for premier? Een gesprek over lange formaties en de geschiedenis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kaag for premier? Een gesprek over lange formaties en de geschiedenis

De onderhandelingen voor een nieuw kabinet gaan eindelijk beginnen. Jort Kelder spreekt in dr Kelder en Co met hoogleraar parlementaire geschiedenis en schrijver van het boek Kabinetsformaties 1977 en 2012 prof. dr. Carla van Baalen. Een unicum deze formatieperiode volgens haar? Een vrouw in een hoofdrol.

Van Baalen blikt terug op 1948, met het eerste kabinet-Drees. "Ook toen zat de formatie vast, dat is sowieso wel een constante in onze parlementaire geschiedenis", vertelt zij. "De toenmalige KVP wilde een brede basis met vier partijen maar de PvdA wilde dat niet." De KVP bood toen aan aan de PvdA, de tweede partij: als júllie de premier leveren, dan krijgen wij die vier partijen. En zo geschiedde.

Steeds langer wordende formaties

En hebt u nog een remedie tegen die steeds langer wordende formaties, professor? Van Baalen zat ook in de commissie-Remkes, die adviseerde over de noodzaak van veranderingen in het parlementaire stelsel en de parlementaire democratie. In ieder geval een tip van haar: "Je zou kunnen kijken naar een gekozen informateur."

Bekijk hieronder het gehele interview:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie